Katutaidetta kasvein keskustan liepeille – osallistavan budjetoinnin hanke: Kaisa Salmi, Kohtaamisten puisto

Salmen teos Kohtaamisten puisto on julkinen, osallistava ja kasvava taideteos, joka sijoitetaan Lahden kaupungin keskustan alueelle Massinpuistoon. Puiston avajaiset ovat 7.10.2021 – tule mukaan ja jaa tarinasi!

Taideteoksen lähtökohtana on yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemisen tutkiminen. Kohtaamisten puisto on teos, jonka pyrkimyksenä on rikkua yksinäisyyden tabua ja avata uusia näkökulmia yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemiseen, mahdollistaa kohtaamisia ja parhaimmassa tapauksessa lohduttaa. Teos on avoinna kaikille ja kutsuu pysähtymään hetkeksi aiheen pariin.

Kaupungin keskustan alueelle istutetaan pieni metsä kymmenestä punakoivusta. Puistoon sijoitetaan istumapaikkoja ja kylttejä, joihin Kaisa Salmi on valinnut eri yksinäisyyden muotojen samaistuttavia runomuotoisia tekstejä mm. Hanna Arendtilta, Tove Janssonilta ja Sanna Tirkkoselta. Puiston yhteyteen istutetaan kukkaniitty perhosille ja pölyttäjille. Pyrkimyksenä on muodostaa dramaturginen kaari, jossa reitin lopussa avautuu lohdullinen kokemus.

Punaiset Kohtaamisten puistot, joista Lahden on ensimmäinen, sitovat kasvaessaan hiiltä ja ovat pölyttäjien koteja, sekä samalla toimivat pysähtymispaikkana ihmisille. Teos puhuttelee ilmastokatastrofien muodostumista omalla ympäristönäkökulmallaan. Kuvataiteilija Salmi tekee Kohtaamisten puistosta myös elokuvan, jossa paikalliset vapaaehtoiset ja kutsutut jakavat kokemaansa yksinäisyyden tai ulkopuolisuuden hetken. Tarvittaessa näyttelijät Outi Vuoriranta ja Johannes Holopainen antavat äänensä anonymiteetin turvaamiseksi. Myöhemmin teoksen liitetään myös Ville Aallon suunnittelema äänimaisema.

Tervetuloa avajaisiin 7.10.2021 klo 16.00-17.00 Massinpuistoon (Taapelikatu 9)
Paikalla ovat kuvataiteilija Kaisa Salmi ja filosofi Sanna Tirkkonen.

Pyydämme paikalle vapaaehtoisia, jotka haluavat jakaa oman kokemansa yksinäisuuden tai ulkopuolisuuden hetken keskustelemalla kuvataiteilija Kaisa Salmen kanssa. Kuvataiteilija on otettu, jos vähemmistöryhmiin kuuluvat jakavat myös kokemuksensa. Huomioithan koronan ettekä osallistu oireisena tai sairaana tilaisuuteen ja pidetään turvavälit riittävinä.

Katutaidetta kasvein keskustan liepeille – osallistavan budjetoinnin hanke
Kaupunkilaiset saivat ehdottaa ja myöhemmin äänestää hankkeita, yhdeksi toteuttavaksi hankkeeksi valikoitu katutaidetta keskustaan -hanke. Kaupungin keskustaan toivottiin monenlaisia teoksia: järjestetyssä työpajassa saatiin asukkaita kuulemalla kaksi sivua erilaisia taide-ehdotuksia. Katutaidetta keskustaan selkeytyi monialaisen työryhmän keskustelujen kautta ja Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 teeman myötä kasvein tehtäväksi, pysyvämmäksi teokseksi.

Tekijäksi valikoitui kuvataiteilija Kaisa Salmi, jonka teos Kohtaamisten puisto visuaalisuudellaan ja viestillään puhuttelee myös korona-ajan lisäämää yksinäisyyttä ja kohtaamisten tärkeyttä. Samalla teos viestittää puiden istuttamisen tärkeyttä ja luontokokemuksen merkitystä.

Lähde: Lahden kaupunki 

 

Author: Saara Kämppi