Kannanotto Jäällä: Uusi pelinumero jokaiselle Pelicans-pelaajalle

Pelicans pelaa 16.1. kotihallilla ympäristön puolesta: uudet pelinumerot nostavat esiin faktat ja teot Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunki -tittelin takana. Joukkue haastaa muutkin mukaan toimimaan ympäristön puolesta.

Maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi jääkiekkojoukkueeksi tähtäävä Lahden Pelicans juhlii uusilla pelipaidoilla kotikaupunkinsa Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta 2021. Lauantaina 16.1. Isku Areenalla nähdään, miten pelaajien pelinumerot on valjastettu nostamaan esiin tärkeimpiä paikallisia faktoja ja ympäristötekoja. Pienimpänä ja pohjoisimpana ympäristöpääkaupunkina Lahti peittosi muut kilpailun finalistit Lillen ja Strasbourgin edelläkävijäratkaisuillaan.

Uusilla pelinumeroilla pelaavat esimerkiksi:

Casimir Jürgens, 61 – 61 % metsää
Jasper Patrikainen, 70 – 70 % päästövähennys vuodesta 1990 nykyhetkeen
Ryan Lasch, 19 – 2019 irti kivihiilestä
Niclas Almari, 25 – 2025 hiilineutraali Lahti

Pelicans on asettanut myös omaksi tavoitteekseen olla Suomen ja ehkä jopa koko maailman ensimmäinen hiilineutraali jääkiekkojoukkue. Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT on auttanut joukkuetta selvittämään tapoja päästöjen vähentämiseksi. Pelicansin suunnitelma kohti hiilineutraaliutta suosii muun muassa kestäviä liikkumismuotoja pelimatkoilla ja luopumista lentoliikenteestä. Lisäksi kotihallilla käytetään vihreää energiaa ja hallin ravintoloissa suositaan lähiruokaa, muovittomia pakkauksia ja ruokailuvälineitä. Yleisöä kannustetaan saapumaan peleihin julkisilla kulkuneuvoilla, pyörällä tai kävellen.

Uudet pelipaidat nähdään vielä toisessa erikoisottelussa: ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi järjestetään koronarajoitusten hellittäessä kotiottelu, johon lahtelaiset kutsutaan mukaan juhlimaan yhteistä teemavuotta. Sen jälkeen paidat huutokaupataan ja tuotoilla tuetaan Pelicansin junioritoimintaa.

Lahti on asettanut kunnianhimoisen hiilineutraaliustavoitteen vuodelle 2025, mikä on kymmenen vuotta edellä kansallista tavoitetta ja 25 vuotta edellä EU:n visiota. Lahdessa on luovuttu kivihiilestä kaukolämmön tuotannossa sekä kehitetty päästötöntä liikennettä muun muassa rakentamalla uusia pyöräteitä. Myös paikallista luonnon monimuotoisuutta, järviä ja metsäalueita on suojeltu jo vuosikymmeniä.

Saavuttaakseen hiilineutraaliustavoitteensa Lahti on luopunut esimerkiksi kivihiilen käytöstä keväällä 2019, mikä vähensi Lahti Energian hiilidioksidipäästöjä 600 000 tonnilla vuodessa. Se vastaa noin 60 000 suomalaisen vuotuisia päästöjä.

Jos haluat kuulla lisää Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden teemoista ja tapahtumista, voit osallistua avajaistilaisuuteen 15.1. klo 12 tästä. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa linkin takaa seitsemän päivän ajan.

Lähde: Lahden Kaupunki/GreenLahti

Author: Saara Teirikko