K-Kalapolut Äänekoskella: Kapeenkosken virtavesikunnostus auttaa erittäin uhanalaista järvitaimenta lisääntymään

WWF, K-kauppiaat, Kapeenkoski Travelin yrittäjäpariskunta ja vapaaehtoiset talkoolaiset kunnostavat 11.9. Kapeenkosken aluetta erittäin uhanalaisille järvitaimenille.

Äänekoskella sijaitseva ainutlaatuinen Kapeenkosken alue käsittää neljä erämaisessa maisemassa virtaavaa koskea. Koskialue on säilynyt vesivoimarakentamiselta ja on tärkeä kulkureitti ja lisääntymisalue erittäin uhanalaiselle järvitaimenelle. Järvitaimen on Keski-Suomen maakuntakala.

Kapeenkosken alueen kunnostus on osa K-ryhmän ja WWF:n viisivuotista K-Kalapolut-yhteistyötä, jossa avataan eri puolilta Suomea löytyviä kalojen vaellusesteitä ja tehdään kutusoraikkoja yhdessä maa- ja vesialueenomistajien, paikallisten K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa. K-Kalapolut-yhteistyön keskeisiä tavoitteita on lisätä tietoisuutta ja keskustelua Suomen uhanalaisista vaelluskalakannoista. ”Kuohkeutamme talkoissa kosken reunalla olevia taimenten kutupaikkoja ja täydennämme niitä uudella soralla. Kunnostusajankohta on nyt hyvä, sillä kuukauden päästä taimenen kutu on jo käynnissä Keski-Suomen koskilla. Soraikoilla tulee välttää kahlaamista aina lokakuulta alkukesään asti, koska hedelmöitynyt mäti ja kuoriutuvat poikaset vielä kehittyvät sen suojissa”, sanoo WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen.

Lähialueiden kauppiaat lähtivät isolla joukolla mukaan K-Kalapolut-talkoisiin. Lapion varressa ahersivat K-Supermarket Suosikin kauppiaat Ilpo ja Heli Romppanen, K-Supermarket Laukaan kauppias Marko Ahonen, K-Market Tiituksen kauppias Jukka Kaurola, K-Citymarket Äänekosken kalamestari Niko Pasanen ja K-Rauta Palokan kauppiaat Jari ja Sari Kaurila.

Äänekosken talkoot olivat WWF:n ja K-ryhmän viisivuotisen K-Kalapolut-yhteistyön viimeiset. Yhteistyön aikana on avattu 27 estettä ja kunnostettu uhanalaisille vaelluskaloille yli 30 virtavesikohdetta. Keski-Suomessa talkoiltiin vuosien aikana useita kertoja: vuonna 2019 Viitasaarella, vuonna 2020 Äänekosken Isojoella sekä Keuruulla, Joutsassa, Äänekoskella ja kahdessa kohteessa Jyväskylässä. Elokuussa 2021 virtavesiä kunnostettiin Kivijärven Heitjoella.

Yhteistyövuosien aikana kunnostetuilta K-Kalapolut-kohteilta on saatu lupaavia tuloksia: uhanalainen taimen kutee ja lisääntyy kalojen aiemmin saavuttamattomissa olleissa vesissä.

Lähde: WWF Suomi

 

Author: Saara Kämppi