Julkisen taiteen kierros tuo Lahteen äänitaidetta ja veistoksia

Väliaikaisen julkisen taiteen kierros Jujut tuo kesäkuussa ympäristöaiheisia taide-elämyksiä Lahden keskusta-alueelle. Heinäkuussa teokset nähdään Asikkalassa, Heinolassa ja Orimattilassa.

Jujut-kierroksella nähdään neljä taideteosta viideltä taiteilijalta. Näyttelyn taiteilijat ovat Andy Best & Merja Puustinen, Silja Selonen, Marianne Siri ja Jenni Tieaho. Kierros on saanut tukea Kestävä Lahti -säätiöltä ja juhlii Lahden ympäristöpääkaupunkivuotta. – Kun Jujut-kierrosta alettiin suunnitella, etsimme taideteoksia, jotka käsittelevät ihmisen paikkaa maailmassa sekä suhdetta luontoon ja toisiin olentoihin, kuvailee Malvan museoamanuenssi Paula Korte.

Oma vaikutuksensa teosvalinnoissa oli myös Kuvanveistäjäliiton uudella Isot veistokset -palvelulla, joka lanseerattiin viime syksynä. Palvelun kautta on vuokrattu taiteilijaduo Bestin ja Puustisen ilmatäytteiset Strange Fruit -veistokset sekä Tieahon pajusta ja teräksestä luotu teos Tuuliajolla.

Lisäksi Jujuissa kuullaan ääniteos Silja Seloselta ja nähdään Lahdessa työskentelevän Marianne Sirin veistos The World We’re Giving to Future Generations. Sirin teos on Malvan uusin kokoelmahankinta, ja teos hankittiin kokoelmiin erityisesti ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi: Sirin teos yhdistyy vahvasti Lahteen, sillä teoksessa näkyvä muoviroska on kerätty osittain Vesijärven rannoilta, ja muistuttaa, että ympäristötyötä on jatkettava sitkeästi tulevaisuudessakin.

Selosen ääniteoksessa urkusävelmäksi on käännetty kaikkien eliöiden yhteisen kantamuodon geeniperimä – Matkakeskuksella voi siis kesäkuussa kuulla sävelmän yli 3,5 miljardin vuoden takaa.

Silja Selosen ääniteoksen pääsee kuulemaan kesäkuussa Lahden Matkakeskuksella ja heinäkuussa Vääksyn kanavapuistossa. Andy Bestin ja Merja Puustisen Strange Fruit -veistokset löytyvät Lahdessa Siltapuiston katolta ja myöhemmin Heinolan kirjastolta. Matkustajasatamasta löytyy kierroksen teoksista kaksi: Jenni Tieahon Tuuliajolla tulee esille Sahanpuistoon ja Marianne Sirin veistos on kesä-heinäkuun ajan nähtävillä Sibeliustalolla. Tuuliajolla-veistos jatkaa heinäkuussa matkaansa Orimattilan Veteraanipuistoon.

Teokset ovat esillä Lahdessa 10.6.‒4.7. ja muissa kunnissa 8.7.‒1.8. Koska teoksia pystytetään jo aiemmin, voi niihin törmätä jo ennen kierroksen ilmoitettua alkupäivämäärää. Jujut-kierroksen toteuttavat Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, Lahden kaupunkiympäristö ja Taiteen edistämiskeskus.

Lähde: Lahden kaupunki 

Author: Saara Teirikko