Jalometallialan uusissa tiloissa Lahden keskustakampuksella yhdistyvät kultasepäntöiden ja kaiverruksen perinteikäs opetus ja nykyaikaiset menetelmät

Salpauksen jalometallialan opiskelijat työskentelevät uusissa, vasta peruskorjatuissa ja valoisissa tiloissa Lahden keskustakampuksella. Salpauksen jalometallialan opetuksella on juuret Kultaseppien liiton kultaseppäkoulussa Helsingissä, jossa opetus alkoi vuonna 1938. Lahteen opetus siirtyi viisikymmentä vuotta sitten ja sen jälkeen oppilaitoksen nimi on vaihtunut muun muassa Lahden käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseksi ja Muotoiluinstituutiksi. Nykyisin taideteollisuusalan perustutkinnon jalometallialalla voi opiskella Salpauksessa.

Jyväskylästä Lahteen opiskelemaan tullutta Minja Tuohista jalometallialassa kiinnostavat erityisesti visuaalisuus ja kädentaidot. Tuohinen on valmistanut muun muassa Kalevala-aiheisen korusarjan osana opintojaan. – Yritys olisi tosi kiva perustaa jossakin vaiheessa. Oma tyylini on voimakas ja haluaisin päästä tekemään omaa juttuani, hän kertoo.

Moni jalometallialan opiskelijoista käy opintojen aikana ulkomailla vaihto-opiskelijana. Salpauksessa puolestaan on käynyt säännöllisesti vaihto-opiskelijoita muun muassa Saksasta. Myös Tuohinen on ollut vaihto-opiskelijana Norjassa pienessä Vallen kylässä sijaitsevassa kultaseppäkoulussa. – Norjassa pääsin tutustumaan minua kiehtovaan viikinkiteemaan. Opettelin myös filigraani- ja valutekniikoita. Vaihto toi teknistä osaamista ja uusia kavereita, Tuohinen kuvailee.

Jalometallialalla opiskelu kestää useimmiten kaksi vuotta. Opiskelupäivät täyttyvät intensiivisestä työskentelystä. Toisena opiskeluvuotena opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat suunnittelemiaan töitä. – Olen paneutunut erityisesti kivien istuttamiseen ja skaalani on tullut paljon laajemmaksi, kun olen opetellut eri tekniikoita ja kaivertimen käyttöä, kertoo Seeni Kuikka. – Opiskelu on itsenäistä ja oma asenne ja motivaatio merkitsevät tällä alalla paljon. Meitä on täällä hyvä porukka, tunnemme toisemme ja meillä on hyvä työmotivaatio, oppisen halu ja palo kultasepänalan töihin, hän jatkaa.

Elias Sormasella on ollut oma työhuone Lahdessa jo joitain vuosia. Hän on valmistunut aiemmin korumuotoilijaksi Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista. Kaivertajaksi Salpauksessa suuntautuvaa Sormasta kiehtoo taiteellinen ilmaisu. – Haluan viedä työskentelyäni enemmän kohti kuvallista ilmaisua. Kaiverrus on siinä hyvä keino, se yhdistää metallityöt ja kuvallisen ilmaisun. Teen myös painolaattagrafiikkaa, hän kertoo.

Lähde: Koulutuskeskus Salpaus 

Author: Saara Teirikko