HSY jatkaa pientalojen päävesimittareiden vaihtoja 17.8.2020 alkaen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY jatkaa omakoti-, rivi- ja paritalojen päävesimittareiden määräaikaisvaihtoja 17.8.2020 alkaen. Koronarajoitusten vuoksi pientalojen päävesimittareiden vaihdot jäivät maaliskuussa poikkeuksellisesti tauolle. HSY:n toimialueella on yhteensä yli 80 000 vesimittaria, joista vuosittain vaihdetaan noin 8 000. Pientalon vesimittarin kunto kannattaa myös tarkistaa itse vuosittain.

HSY vastaa päävesimittareiden vaihtojen ajantasaisuudesta, eikä asiakkaan tarvitse itse huolehtia määräaikaisvaihdon tilaamisesta. Mahdolliset alamittarit ovat kiinteistön omalla vastuulla. Pientalojen mittarit vaihdetaan noin 10 vuoden välein, kun esimerkiksi kerrostalojen ja tuotantolaitosten suuret mittarit kaipaavat vaihtoa noin kuuden–kahdeksan vuoden välein. Suurten mittareiden vaihto onnistui myös kevään poikkeustilanteen aikana, sillä niissä ei synny lähikontaktia.

Kun päävesimittarin vaihto lähestyy, HSY:n ammattilaiset ilmoittavat vaihdosta kotiin toimitettavalla soittopyyntöilmoituksella ennen vaihtoajankohtaa. Asiakas ja mittarinvaihtaja sopivat vaihtoajankohdan keskenään arkipäiville virka-aikoihin. Mikäli vaihtoaika on sovittu, mutta asiakas tai huoltomies ei ole sovitusti paikalla, veloitetaan ylimääräisestä käynnistä HSY:n vesihuollon palvelumaksuhinnaston mukaisesti. Muutoin määräaikaisvaihto on maksuton.

Päävesimittarin kunto on hyvä tarkastaa vähintään kerran vuodessa, esimerkiksi mittariluennan yhteydessä. Venttiilien kunnossapitovastuu kuuluu asukkaalle tai taloyhtiölle, ja HSY suositteleekin käyttämään mittarin molemmin puolin olevia sulkuventtiileitä kiinni- ja auki-asennoissa säännöllisesti. Täysin käyttämätön venttiili voi ajan mittaan jumiutua. Jos venttiilin jumiutuminen huomataan vasta mittarinvaihdon yhteydessä, ei vaihto onnistu ennen venttiilien uusimista, mikä on asukkaalta laskutettavaa työtä.

Mittarin säännöllinen tarkastaminen on hyödyllistä myös esimerkiksi piilovuotojen löytämiseksi. Jos vesimittarin ratas pyörii, eikä kiinteistössä ole vedenkäyttöä tarkkailuhetkellä, voi syynä olla vesijohtovuoto. Lisätietoja vesimittarin toiminnasta ja tarkkailusta löytyy HSY:n verkkosivuilta osoitteesta hsy.fi/vesimittari. Vesimittareiden rikkoutuminen on säännöllisten vaihtojen ansiosta harvinaista. Jos mittari kuitenkin menee rikki, se on vaihdettava viipymättä.

Lähde: HSY

Author: Tiia Tuomisto