Fluid Power -yhdistys ja Tredu tarttuvat yhdessä teknologiateollisuuden osaajapulahaasteeseen

Työ teknologiateollisuudessa muuttuu jatkuvasti vaativammaksi, ja pätevien ammattilaisten löytyminen on todellinen haaste. Tampereen seudun ammattiopisto Tredu aikoo varmistaa hydrauliikka- ja pneumatiikkaosaajien riittävyyden uuden yhteistyökumppanin avulla. Tredu ja hydrauliikka- ja pneumatiikka-alan kattojärjestö Finnish Fluid Power Association (FFPA) ry solmivat kumppanuussopimuksen 23.11.2021. Kumppanuuden tarkoituksena on varmistaa, että pirkanmaalaisiin alan yrityksiin riittää tulevaisuudessakin osaavia työntekijöitä. Tredussa koneasentajaopiskelijoille tarjotaan koulutuspolku hydrauliikka- ja pneumatiikkaosaajaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tutkinto koostuu tähän tarkoitukseen räätälöidyistä tutkinnon osista ja niihin sisältyvien sertifikaattien suorittamisesta sekä yrityksissä tehtävistä työssäoppimisjaksoista.

Kumppanuussopimuksen avulla Tredulle avautuu jatkuva ja avoin yhteys FFPA:n jäsenyrityksiin ja välillisesti myös heidän asiakasyrityksiinsä. FFPA toimii valtakunnallisesti ja seuraa Euroopan ja muun maailman teollisuuden muutoksia. Alkavaa yhteistyömallia voidaan hyödyntää myös muualla Suomessa oppilaitosten ja yritysten yhteistyössä FFPA:n kanssa. Lisäksi FFPA valvoo ja kehittää alan osaamiskriteereitä, joihin kuuluu esimerkiksi hydrauliikka- ja pneumatiikka-alalla vaadittava putkistopassi, jonka myös Tredun opiskelijat suorittavat osaamispolkunsa alussa.

Tredun Ylöjärven toimipiste on lähdössä yhteistyöhön pitkälti ST-Koneistus Oy:n Tommi Peltosen ansioista, joka on tarmokkaasti kehittänyt koulutusta ja yhteistyötä. ST-Koneistus on Suomen suurin vaativiin erikoissarjoihin erikoistunut hydrauliikkalohko- ja komponenttivalmistaja. Yritys toimii kansainvälisesti ja sen toimitilat sijaitsevat Ylöjärvellä.

Kumppanuussopimuksessa mainittuja yhteistyömuotoja ovat muun muassa:
• hydrauliikka- ja pneumatiikkakoulutukset opiskelijoille ja yritysten henkilöstölle
• Tredun laitteiden ja tilojen hyödyntäminen ja hankintojen yhteissuunnittelu
• FFPA:n brändin mukainen luokkatila ja laitekanta Koulutuskeskus Valossa Ylöjärvellä
• Tredun opiskelijoille aidot työelämän oppimisympäristöt FFPA:n jäsenyrityksissä
• FFPA toimii linkkinä jäsenyrityksiinsä.

Lähde: Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Author: Riikka Pasanen