Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti lahjoittaa musiikkiteoksen kaupungeille, joita nouseva merenpinta uhkaa

Jos ilmastonmuutosta ei hillitä, nouseva merenpinta uhkaa hukuttaa useita rannikkokaupunkeja vuosiin 2050 ja 2100 mennessä. Maailmanlaajuinen ongelma koskettaa suuria kaupunkeja, kuten Jakartaa ja New Yorkia, sekä kotimaan rannikkokaupunkeja Oulusta Kotkaan. Siksi ympäristöpääkaupunki Lahti on lahjoittanut maailmalle teoksen, joka muistuttaa ilmastonmuutoksen vaaroista. ICE-nimisen teoksen on säveltänyt Cecilia Damström ja sen esittää maailman ensimmäinen hiilineutraali sinfoniaorkesteri, Sinfonia Lahti, kapellimestarinaan Dalia Stasevska. Teos on kuunneltavissa https://greenlahti.fi/en/icemusic -sivulla IP-osoitteen sijainnin mukaan vain sadassa eniten vaarassa olevassa kaupungissa ja Suomen rannikkokaupungeissa.

Rauhaisasta harpunsoitosta alkavan teoksen harmonia yltyy 10 minuutissa hyytäviksi riitasoinnuiksi ja rytmi pauhaa intensiivisenä: tältä kuulostaa, kun maapallomme taistelee olemassaolostaan. Teoksen nimi ICE viittaa In Case of Emergency -hätätunnisteeseen. Teos päättyy pilkahdukseen toivosta: viimeisinä sekunteina alussa kuultu harppu soi jälleen ja pieni kello kilahtaa kuin muistuttaen siitä, että vielä on mahdollisuus vaikuttaa tulevaan.

Musiikkiteos soi osana Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahden toteuttamaa ilmastonmuutosta tarkastelevaa taideteosta Helsingin Kansalaistorilla 6.–15.8.2021. I.C.E. – Indisputable Case of Emergency -nimisessä teoskokonaisuudessa sulavat jääpylväät muistuttavat ilmastonmuutoksen vaaroista, aukiolle valuva vesi puolestaan jatkuvasti nousevasta merenpinnasta.

I.C.E. – Indisputable Case of Emergency on osa Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuotta 2021. Lahdessa on ryhdytty toimeen päästöjen leikkaamiseksi energiatuotannossa, liikenteessä, asumisessa ja muussa kulutuksessa, jotta ilmastonmuutoksen vaikutuksia saataisiin hillittyä.

Lähde: Lahden kaupunki 

Author: Saara Kämppi