Biojätteen lajittelu lisääntyi pääkaupunkiseudulla

Asukkaiden lajitteleman biojätteen määrä kasvoi vuoden 2020 aikana kolme prosenttia pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Jos lisäystä vastaava määrä biojätepusseja laitettaisiin peräkkäin, saataisiin noin 130 kilometriä pitkä jono.

Pääkaupunkiseudun asukkaat lajittelivat viime vuonna yhteensä noin 44 000 tonnia biojätettä. Tämä on melkein 1 300 tonnia enemmän edellisvuoteen verrattuna, mikä vastaa noin 14 000 uutta biojätteen lajittelusta innostunutta asukasta.

HSY huolehtii pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen yli 1,2 miljoonan asukkaan jätehuollosta. Asukkaiden biojäte viedään kiinteistöiltä Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen. Siellä HSY tekee siitä kompostia sekä biokaasua eli biojäte hyödynnetään kokonaisuudessaan.

Biojätteen lajittelulla ja kierrätyksellä on monia hyötyjä ilmaston ja kiertotalouden näkökulmasta, sillä vain lajiteltu biojäte pystytään hyödyntämään tehokkaasti. Biokaasu on uusiutuvaa energiaa, ja siitä saadaan sähköä ja lämpöä. Vuonna 2020 HSY tuotti biokaasusta yhteensä yli 20 000 MWh uusiutuvaa sähköä ja lämpöä. Sähkö syötettiin valtakunnalliseen sähköverkkoon, ja lämpö hyödynnettiin Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa.

Lisäksi HSY tuotti biojätteestä vuonna 2020 yli 7000 tonnia kompostia mullan raaka-aineeksi. Komposti korvaa turvetta ja keinolannoitetta mullan tuotannossa, ja sen mukana arvokkaat ravinteet ja osa hiilestä palautuu maaperään. Multaa käytetään esimerkiksi viherrakentamisessa.

Kevään aikana biojätteen keräys laajenee, kun kaikissa vähintään viiden asunnon kiinteistöissä alkaa biojätteen keräys, ja asukkaiden lajittelumahdollisuudet paranevat. Uudistuksen myötä biojätteen lajittelu helpottuu etenkin pienissä taloyhtiöissä. Uudet jäteastiat tulevat taloyhtiöille toukokuussa. Biojätteen lajittelun toivotaan lisääntyvän, sillä jopa kolmannes kotien sekajätepusseista on edelleen biojätettä.

Vinkkilista: Näin aloitat biojätteen lajittelun
1. Tutki taloyhtiösi jätetila tai kotipihasi: löytyykö sieltä biojäteastia tai kompostori?
2. Valitse kotitaloudellesi sopivan kokoinen biojäteastia. Järjestä tiskipöydän alakaappiin, tiskipöydälle tai muualle keittiöön tila biojäteastialle. Kannattaa valita helppo ja käyttöön houkutteleva paikka astialle.
3. Vuoraa biojäteastia mieluiten paperisella biojätepussilla. Ilmaisen biojätepussin saat esimerkiksi irtokarkkipussista, muropaketista tai sanomalehdestä. Voit käyttää myös kaupan paperisia tai biohajoavasta muovista valmistettuja pusseja.
4. Aloita pienin askelin. Lajittele aluksi vaikkapa vain kahvinporot sekä hedelmien ja vihannesten kuoret. Tutustu biojätteen lajitteluohjeeseen. Jäteopas auttaa lajittelupulmissa: hsy.fi/jateopas
5. Sulje biojätepussi ja vie se kotipihasi biojäteastiaan tai kompostoriin.
Bonus: Kannusta ja neuvo myös kämppikset ja perheenjäsenet biojätteen lajitteluun!

Vinkkilista: Näin biojätteen lajittelu onnistuu siististi
1. Anna biojätteen jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista.
2. Laita pussin pohjalle tyhjä munakenno imemään kosteutta.
3. Valuta nesteet viemäriin. Ruokaöljyn jäämät ja muut nestemäiset rasvat voit imeyttää talouspaperiin ja laittaa paperin biojätteeseen.
4. Säilytä paperista biopussia ilmavasti esimerkiksi reiällisessä astiassa.
5. Tyhjennä biojäteroskis säännöllisesti.

Lähde: HSY 

Author: Saara Teirikko