Asiantuntijat hämmästyivät: vuonna 1992 Etelä-Saimaalle siirretty Venla-norppa edelleen elossa

WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen on kuvannut jo kuolleeksi luullun Venla-norpan eteläisellä Saimaalla. Venla on vanhin elossa oleva saimaannorppa. Sen elämänkaari on osoitus siitä, että yksilöiden siirtäminen alueelta toiselle Saimaan sisällä voi olla tehokas tapa suojella saimaannorppaa.

Venla siirrettiin vuonna 1992 Savonlinnan pohjoispuolella sijaitsevalta Haukivedeltä eteläiselle Saimaalle. Siirto tehtiin, koska eteläisen Saimaan norppakanta oli tuohon aikaan taantumassa. Venlan toivottiin elvyttävän kuihtuvaa kantaa.

Marttisen tänä keväänä ottama kuva todistaa, että sisäinen siirto onnistui tavoitteissaan jopa yli odotusten. Venla on viihtynyt jo 28 vuoden ajan eteläisellä Saimaalla, synnyttänyt alueelle useita poikasia ja vaikuttaa edelleen elinvoimaiselta.

”Kun Venla siirrettiin Etelä-Saimaalle, sen arvioitiin olleen vähintään viisivuotias. Se tarkoittaa, että Venla on nyt ainakin 33-vuotias. Venla on näin ollen todistetusti vanhin elossa oleva saimaannorppa”, WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen sanoo.

Lähde: WWF Suomi

Author: Tuula Pohjola