Helsingin Pelastuskoulu saa jatkaa – myös pelastusopistolle haetaan lisärahoitusta

[newsletter_lock]

Helsinki on ainoa kaupunki Suomessa, joka kouluttaa omat palopelastajansa. Sisäministeriö on myöntänyt Helsingin Pelastuskoululle toistaiseksi voimassa olevan toimiluvan, kertoo sisäministeri Maria Ohisalo (vihr). ”Sisäministeriön selvityksen perusteella tarvitsemme kymmenen vuoden aikana tuhat lisäpelastajaa ja myös eläkepoistuman myötä uusia ammattilaisia alalle. Olen päättänyt myöntää Helsingin Pelastuskoululle toistaiseksi voimassa olevan toimiluvan”, kertoo Ohisalo Twitterissä.

”Toimilupa mahdollistaa Helsingille pelastajien kouluttamisen kaupungin kasvavaan tarpeeseen. Kaupunkiin on nousemassa neljä uutta pelastusasemaa, mutta ilman ammattitaitoisia pelastajia asemat eivät paranna kaupunkilaisten palveluita.” Helsinki on ainoa suomalaiskaupunki, joka kouluttaa omat palopelastajansa. Muut palopelastajat Suomessa kouluttaa valtion pyörittämä pelastusopisto Kuopiossa. Helsingissä pelastajaopiskelijat kouluttautuvat perusopetuksen lisäksi puolen vuoden ajan erikoistaitoihin: pelastustehtäviin korkeissa rakennuksissa ja maanalaisissa tiloissa, metrossa ja raitiovaunuissa, sekä erityisiin turvajärjestelyihin liittyen esimerkiksi valtionjohtoon.

Vielä viime viikolla Pelastuskoulun tulevaisuus oli kuitenkin vaakalaudalla, sillä se oli lopettamisuhan alla. Koulun aiempi toimilupa oli voimassa vuoteen 2023 saakka, eli vasta-aloittaneen vuosikurssin valmistumiseen saakka. Ohisalo kertoo lisäksi, että täydentävässä talousarviossa on haettu lisärahoitusta myös Pelastusopistolle ja ruotsinkieliseen pelastajakoulutukseen. Koko Suomeen tarvitaan vuoteen 2030 mennessä eläköitymisen ja työaikalain muutoksen vuoksi noin 2 500 pelastajaa lisää.

Helsingissä vallitsee pelastajapula, sillä avoimia työpaikkoja on tuplasti Pelastuskoulusta valmistuviin nähden. ”Pelastajapula vaatii asiaan palaamista vielä moneen kertaan, erityisesti kevään kehysriihen aikaan. Helsingin Pelastuskoulu tarvitsee kuitenkin toimilupansa joka tapauksessa ja olen iloinen, että voin tällä päätöksellä turvata ihmisten avunsaantia”, kirjoittaa Ohisalo.

Lähde: HS

[/newsletter_lock]

Author: Tuula Pohjola