Finlaysonin katoille avautuu elämyskokonaisuus – Suomen ensimmäinen kattokävely sekä näköalakahvila käynnistävät toimintansa kesäkuussa

Tampereen Finlaysonin alue viettää virallista 200-vuotisjuhlapäiväänsä sunnuntaina 10.5.2020. Tuolloin 200 vuotta sitten Suomen senaatti antoi James Finlaysonille oikeuden perustaa tehdas Tammerkosken rannalle.

Koronaepidemian vuoksi suurin osa juhlavuoden kevään tapahtumista on siirretty loppukesään ja syksyyn. Kesäkuussa alueella päästään kuitenkin jo nauttimaan Finlaysonin vanhan tehdasalueen katoille rakennetuista, Suomen mittakaavassa ainutlaatuisista elämyksistä, kuten katolle tulevasta seikkailureitistöstä ja näköalakahvilasta.

Osana Finlaysonin alueen juhlavuoden elämyksiä alueen rakennusten katoille on tehty opastettu kattokävelyreitistö Roof walk, jota pitkin voi ihailla Tampereen maisemia täysin uudesta näkökulmasta. Kattokävelyssä hyödynnetään kattojen huoltoreittien uusia kattosiltoja, jotka on suunniteltu palvelemaan myös elämystarkoituksessa. Vastaavaa kattokävelyä ei ole aiemmin Suomessa järjestetty.

Kattokävelyn järjestämisestä vastaa Amazing City Oy, joka on yksi Finlaysonin alueen pitkäaikaisista yhteistyökumppaneista ja myös alueen vuokralainen. Kattokävelystä ja komeista maisemista on mahdollista nauttia pääsymaksulla kahta eri reittiä hyödyntäen.  Jokainen osallistuja saa kuulokkeet, joista voi kuunnella kävelyn aikana tarinoita ja tietoa Tampereesta. Kattokävelyreitistön turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomioita, ja turvallisuus on otettu huomioon niin itse reittien kuin elämyksenkin suunnittelussa. Vallitsevien poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi asiakasmäärää rajataan ja hygieniasta sekä turvaetäisyyksistä huolehditaan.

Kattokävelyn elämyskokemusta täydentää niin ikään Media 54 -rakennuksen katolla sijaitseva uniikki Café Katto. Tavoitteena on, että kahvila palvelee ympärivuotisesti, ja sen toiminnasta vastaa TAMKin Proakatemian tiimiyritys Evision osk.:sta tuleva kuuden opiskelijan ryhmä. Kahvila avaa ovensa kesäkuussa viranomaisten ohjeistukset huomioiden.

Kattokävelyn ja -kahvilan lisäksi alueen katoille tuodaan runsas määrä taidetta, sillä myös Finlayson Art Area (FAA) on siellä vahvasti läsnä. FAA:n kaikki ulkoteokset, kuten upeat katumaalaukset, avautuvat kesäkuussa. Sisätiloissa gallerianäyttelyitä on tänä kesänä rajoitetummin koronaepidemian vuoksi. FAA jatkuu aina elokuun lopulle asti.

Lähde: Finlaysonin alue 

Author: Tuula Pohjola