Yritysten laadunvarmistus menee usein mönkään – ”Kun konsultit lähtevät, asiakkaalla on läjä testejä”

Laatu ei tarkoita vain bugittomuutta, sanoo Hidden Trailin perustaja Jani Grönman. Hidden Trail kertoo tuovansa ohjelmistokehitykseen nopeutta, resurssi­tehokkuutta ja parempia prosesseja uudistamalla vakiintuneet testauskäytännöt. Yhtiön perustajiin lukeutuvan Jani Grönmanin mukaan erikoiseksi Hidden Trailin tekee organisaatiolähtöisyys. ”Ajattelemme laadunvarmistusta organisaatiotasolta aina koodiin asti. Yritys saattaa luulla tarvitsevansa kolme testaus­automaatio-osaajaa, mutta oikeasti he tarvitsevat jonkun ensin arvioimaan, mihin niitä kolmea ihmistä pitäisi käyttää”, Grönman kuvailee.

Yrityksissä kannattaa Grönmanin mukaan pohtia, miksi järjestelmässä on testejä, mitä niillä testataan ja tukevatko ne pitkän ajan tavoitteita. Usein halutaan vain lisää työkaluja, kun ongelma voi piillä viestinnän ongelmissa. ”Pian on armeija konsultteja koodaamassa testiautomaatiota. Ja kun konsultit lähtevät, asiakkaalla on läjä testejä, joita ei osata ylläpitää ja investointi on ollut turhaa”, Grönman kuvailee.

Laadunvarmistus ei ole Grönmanin mukaan pelkkää testausta, vaan siihen kuuluu myös esimerkiksi koodin tuottamista ja suunnittelua. Hän maalaa mielikuvan laatumaisemasta, jossa asiakas näkee tuotteensa sekä kulkua vaikeuttavat metsiköt, suonsilmäkkeet ja kallionkielekkeet. Kun kartta on piirretty, osataan paremmin kohdistaa testausinvestoinnit, Grönman kuvailee.

Grönmanin mukaan parhailla osaajilla on aina hieman valmentavaa otetta, uskallusta keikalla sanoa, jos jokin on pielessä. Hänen mukaansa hyvää ammattitaitoa on osata konsultoida asiakasta ja tarvittaessa hieman haastaa tämän toimintamalleja. Rekrytointi on ongelma, sillä töitä olisi enemmän kuin tekijöitä. Hidden Trail pyrkii löytämään osaajia verkostoistaan. Sekä teknologiaosaajia että laatuajattelua firmoihin vieviä osaajia tarvitaan.

Lähde: KL

 

Author: Tuula Pohjola