YK:n ympäristökokouksen UNEAn teemoina luonto ja kestävä elvytys

YK:n ympäristökokous UNEA-5 kokoaa YK:n jäsenmaat sekä yritysten ja kansalaisyhteiskunnan edustajat virtuaalisesti yhteen 22.–23. helmikuuta. Kokouksen teemoina ovat luonnon merkitys kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi sekä vihreä jälleenrakennus ja kestävä elvytys koronapandemian jälkeen.

Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen, joka osallistuu myös korkean tason keskusteluun ympäristösektorin roolin vahvistamisesta koronaelvytyksessä.

YK:n ympäristökokous UNEA aloittaa tärkeiden kokousten vuoden: Ensi syksynä Kiinan Kunmingissa on määrä päättää maailman yhteisistä tavoitteista luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi. Marraskuussa Glasgow’n ilmastokokous kerää YK:n ilmastosopimuksen osapuolet kirittämään maailman ilmastotyötä. UNEAssa keskustellaan yksittäisen sektorin tai tavoitteiden sijaan kokonaisvaltaisista lähestymistavoista ja ratkaisuista ympäristön tilan heikkenemisen pysähdyttämiseksi. ”UNEAlla on tärkeä rooli ympäristökysymysten valtavirtaistajana YK-järjestelmässä. Siksi Suomi haluaa vahvistaa YK:n ympäristöohjelmaa ja on järjestön yksi merkittävistä rahoittajista”, ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen sanoo.

Virtuaalikokouksessa on tarkoitus hyväksyä UNEPin keskipitkän aikavälin strategia 2022­–2025 ja työohjelma 2022–2023. Muut päätöslauselmaneuvottelut käydään vasta UNEA-5:n jatko-osassa, joka järjestetään fyysisesti Nairobissa vuoden kuluttua. YK:n ympäristöohjelma UNEP täyttää ensi vuonna 50 vuotta, ja juhlallisuudet aloitetaan jo virtuaalikokouksen yhteydessä.

UNEA:n yhteydessä järjestetään virtuaalisesti myös muita tapahtumia, kuten maailmanlaajuinen kansalaisyhteiskuntafoorumi, nuorten ympäristökokous (Youth Environment Assembly) ja Science Policy Business Forum.

Lähde: Ympäristöministeriö 

Author: Saara Teirikko