Uusi koetehdas valmistaa puupohjaista tekstiilikuitua – JAMKin opiskelijat mukana testaamassa teknologiaa

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti ja Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring ovat aloittaneet yhteistyön, jossa JAMKin agrologiopiskelijat avustavat puupohjaisen tekstiilikuidun koeajoissa Äänekoskella sijaitsevassa koetehtaassa. Koetehdas on Metsä Springin ja japanilaisen ITOCHU Corporationin yhteishanke.

Metsä Groupin suomalaisesta havusellusta valmistettu Kuura-tekstiilikuitu soveltuu muun muassa langan valmistukseen sellaisenaan, ja sillä voi korvata puuvillaa tai öljypohjaisia tekokuituja. Kyse on merkittävästä uudesta avauksesta, jonka kysynnän ja kasvupotentiaalin arvioidaan olevan globaalisti merkittävä.

Kuura-tekstiilikuitua valmistetaan Äänekoskella Metsä Springin ja ITOCHU Corporationin yhdessä omistamassa koetehtaassa, jonka noin kahden vuoden mittainen testausvaihe alkoi vuoden 2020 lopulla. Tehtaan koeajoihin on saatu apua myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun agrologiopiskelijoilta.

Koeajoihin osallistuvat agrologiopiskelijat valittiin hakemusten ja haastatteluiden perusteella. – Yhteistyö Metsä Groupin kanssa avaa opiskelijoillemme erinomaisen mahdollisuuden päästä käytännössä näkemään ja kokemaan, mitä uuden teollisen biokiertotaloustuotteen kehitys vaatii. Samalla he saavat arvokasta oppia biopohjaisen tekstiilikuidun tuotannosta, mille on varmasti kysyntää tulevaisuuden työmarkkinoilla, iloitsee Biotalousinstituutin johtaja Minna Lappalainen.

JAMKin agrologiopiskelijat ovat työsuhteessa Metsä Groupiin ja saavat työkokemuksen lisäksi opintopisteitä koetehtaalla tekemistään työtunneista.

Lähde: Jyväskylän ammattikorkeakoulu 

Author: Saara Teirikko