Helsinkiläiset ovat siivonneet talkoovoimin koko Helsingin rantaviivan pituuden verran eli 130 kilometriä

Vuosien 2019-2020 aikana tuhannet helsinkiläiset ovat innostuneet mukaan koko kaupungin yhteisiin rannansiivoustalkoisiin. Talkoilla on saatu siivottua yhteensä 130 kilometriä merenrantaa, eli Helsingin koko rantaviivan pituuden verran! Samalla rannoilta on kerätty pois roskaa satoja jätesäkillisiä.

Keväällä 2019 käyntiin polkaistu SATAKOLKYT-kampanja jatkaa innostamista rannoilla liikkumiseen ja niiden siivoukseen vuoden 2021 loppuun asti. Kampanjan nettisivuilta satakolkyt.fi löytyy interaktiivinen kartta, joka näyttää milloin mikäkin ranta on viimeksi siivottu. Kuka tahansa voi varata kartalta pätkän rantaa ja lähteä siivousretkelle. Kun rannan ilmoittaa siivotuksi kartalle, sen väri muuttuu punaisesta vihreäksi ja siivoaja saa halutessaan oman nimensä näkyviin rannan kohdalle.

”Kartan avulla yksittäinen rannan siivoaja tai siivousporukka liittyy osaksi suurempaa talkooyhteisöä. Näin huomataan, ettei kukaan tee tätä yksin. Yhdessä saamme enemmän aikaan ja yhteisöllinen ympäristötyö on motivoivampaa ja merkityksellisempää”, SATAKOLKYT-koordinaattori Karoliina Eronen selittää. ”Rantojen siivoukseen ovat osallistuneet koululuokat, yksittäiset ihmiset sekä monenlaiset ryhmät, kaveriporukoista järjestöihin. Myös useat yritykset ovat järjestäneet rantatalkoita osana tyhy-päiviensä ohjelmaa. Nähtiinpä koronakeväänä vähän erilainen keikkakin, kun yksi bändi kävi siivoamassa rantoja”, Eronen jatkaa.

Alun perin idea siivouskampanjaan on lähtenyt helsinkiläisiltä nuorilta, joiden huoli roskaantumisesta on noussut kyselyissä esiin. Toisaalta roskaantumisen ratkaisut ovat melko yksinkertaisia: kuka tahansa voi lähteä keräämään roskia. ”Osallistujat ovat kokeneet roskien keruun olevan meditatiivista, koukuttavaa, innostavaa ja erittäin palkitsevaa. Konkreettinen teko ympäristön puolesta voimaannuttaa, kun työnsä tulokset näkee heti”, Eronen kertoo.

Jotta siivoaminen olisi mahdollisimman helppoa, roskapihdit ja roskapussit saa lainattua kirjastoista. Siivouskampanja jatkuu vuoteen 2021 asti, mutta rannat on siivottava joka vuosi uudestaan, osa useampaankin kertaan vuodessa. Siivota voi ympäri vuoden, paitsi silloin kun lumi peittää maan. ”Myöhäinen syksy ja alkukevät ovatkin parasta siivousaikaa, koska silloin roskat on helpompi löytää, kun kasvillisuus ei peitä niitä”, Eronen vinkkaa.

Lähde: Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Author: Tuula Pohjola