Tapahtuma: Polta puuta puhtaammin -webinaari

Oikeaoppinen tapa polttaa puuta vähentää päästöjen ja poltettavan puun määrää sekä pitää tulisijan kunnossa. Tervetuloa kaikille avoimeen webinaariimme, jossa saat vinkkejä siitä, kuinka lämmität takkasi ja puusaunasi mahdollisimman vähäpäästöisesti! Ilmoittaudu mukaan viimeistään 8.2.2021.

Useimmat pääkaupunkiseudun asukkaat polttavat puuta joko varaavassa takassa tai puusaunassa. Tulisijan käyttö aiheuttaa aina savua eli päästöjä ilmaan, kuten pienhiukkasia. Altistuminen pienhiukkasilla lisää muun muassa astma- ja sydänoireita ja pitkällä aikavälillä myös kuolleisuutta. Huonossa puun palamisessa syntyy myös mustaa hiiltä eli nokea, joka kulkeutuu arktisille alueille ja aikaistaa jään sulamista, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Jokainen voi vaikuttaa siihen, kuinka puhtaasti puut omassa tulisijassa palavat. Webinaarissa esittelemme tutkittua tietoa puukiukauden päästöistä ja annamme vinkkejä oikeaoppiseen tulisijan käyttöön. Kerromme myös Kuivaa asiaa -hankkeen tuloksista.

Ohjelma
Avaus ja Kuivaa asiaa -hankkeen lyhyt esittely
tutkimuspäällikkö Minna Kuusela, TTS

Puukiukaiden päästöt ja niiden vähentäminen
yliopistotutkija Jarkko Tissari, Itä-Suomen yliopisto

Vinkkejä takan vähäpäästöiseen käyttöön
Nuohousalan keskusliitto ry:n edustaja

Uusilla palveluilla puhtaampaan puunpolttoon
yksikön johtaja Henna Hurttala, TTS

 

Ilmoittaudu mukaan webinaariin viimeistään 8.2.2021 tästä.

Webinaari järjestetään osana EAKR-rahoitteista Kuivaa asiaa -hanketta, jossa ovat mukana TTS Työtehoseura, HSY ja Turun kaupunki. Hankkeessa on kehitetty asukkaille uusia polttopuupalveluita ja viestitty oikeaoppisesta säilytyksestä ja puunpoltosta. Tavoitteena on ollut mm. vähentää poltosta aiheutuvia hiukkaspäästöjä ja parantaa siten pientaloalueiden ilmanlaatua. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto EAKR.

Ilmoittautuneille lähetetään Teams-kokouslinkki osallistumista varten.

Lähde: HSY 

Author: Saara Teirikko