Ravihevosten hoitajaksi opiskeleva Heta Huuskola: Rakkaus hevosiin tuo tulosta

Hevosalaa Salpauksessa opiskeleva Heta Huuskola tutustui hevosiin jo pienenä isänsä Jukka Huuskolan johdolla. 10-vuotiaana Heta Huuskola sai ensimmäisen oman shetlanninponinsa, jonka kanssa alkoi tutustuminen raviurheilun saloihin. Poniraviaikojen suurimpana kohokohtana hän mainitsee Ponikuninkuusravit.

Nykyään Huuskolan tallista löytyy kuusi treenattavaa hevosta, pari siitostammaa sekä muutama varsa. Ravihevosten hoitaminen on tarkkaa ja huolellista työtä. Hevosten päivä alkaa kuudelta aamulla heinäruokinnalla. Joka aamu ennen ulosvientiä hevosten ruumiinlämpö mitataan ja jalat tutkitaan. Yöksi hevosten jalkoihin kääritään lampaanvillat pinteleiden avulla ja treenin jälkeen jalat kylmätään kylmäsuojilla. Tallin hevoset myös ulkoilevat mahdollisimman paljon.

Huuskolan tallilla jokainen päivä on erilainen. Hevosista valtaosa on omia kasvatteja, joista jokainen on omanlaisensa persoona. Kasvattien kehitystä on kiinnostava päästä seuraamaan ja hevosten kehityksessä näkee oman kätensä jäljen. Elämänsä hevosena Heta Huuskola pitää tallin omaa kasvattia, Vikkeniä (i. K.K. Kössi e. Simppeli), jonka kanssa hän ajoi C-raviluvan ja starttasi ensimmäiset monté-lähtönsä. Nykyisistä hevosista tärkein on Vokkeni, Vikkenin ainoa jälkeläinen.

Hevosalan opintoihin lähteminen Salpaukseen oli luontevaa. Jokimaan ravirata on Huuskolan kotirata, jolla hän on ajanut sekä poniravikortin että C-luvan. Hevosalassa Huuskola pitää sen fyysisyydestä ja luonnonläheisyydestä. Parasta on yhteishenki hevosihmisten kesken.

Kysyttäessä hevostenhoitajan tärkeintä ominaisuutta, Huuskolalla on vastaus valmiina:

– Hevosenlukutaito. Hyvä hevostenhoitaja näkee hevosesta heti, jos jotain on pielessä.

Jatko-opiskelusuunnitelmat ovat selvät. Hevosalan perustutkinnon jälkeen hän aikoo suorittaa Salpauksessa ravivalmentajan ammattitutkinnon. Kokemusta ravivalmentamisesta ja sen tuottamasta tuloksesta on jo kertynyt. Huuskola voitti Montekypärät-finaalin hoitamallaan hevosella Bravo Sencellolla Turussa 10.10.2021.

Lähde: Koulutuskeskus Salpaus

Author: Riikka Pasanen