Puutarhatyöt meneillään – hävitä kurtturuusut ajoissa ja toimita ne HSY:n toimipisteisiin

Vieraslajikasvit kuten kurtturuusut, jättiputket, lupiinit sekä muut vieraslajikasvit on hyvä hävittää keväällä ennen siementen kehittymistä. Vieraslajikasvit voit toimittaa Helsingin seudun ympäristöpalveluiden toimipisteisiin.

Vieraslajikasvit eivät kuulu Suomen luontoon, joten haitallisina ne kannattaa hävittää puutarhasta ennen siementen kehittymistä. Kansallisen vieraslajilain ja asetuksen vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta mukaan kurtturuusut pitää hävittää kotipihoista vuoden 2022 kesäkuun alkuun mennessä. – Helpointa vieraslajikasvien hävittäminen on nyt keväällä, kun kasvukausi on vasta alkamassa ja kasveissa eivät ole vielä siemenet kehittyneet, kannustaa HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen.

Kun poistat puutarhastasi vieraslajikasveja, toimi näin:
– Pienet määrät voi laittaa kiinteistön biojäteastiaan tai sekajäteastiaan, jos biojätteen keräys puuttuu.
– Peräkärrykuormat voi tuoda HSY:n Sortti-asemille 5 euron kuormahintaan. Pelkät kurtturuusut voi tuoda irrallisena ja laittaa ne Sortti-asemalla risujen keräykseen. Muut vieraslajikasvit tulee pakata muovipusseihin siementen leviämisen estämiseksi ja laittaa sekajätelavalle. Sieltä ne viedään jätevoimalaan energiahyödynnettäväksi.
– Suuret kuorma-autokuormat, kuten talkoolavat toimitetaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen Espooseen, jossa ne haketetaan ja käytetään tukiaineena biojätteen käsittelyssä. Tuotaessa on mainittava, että kuorma sisältää hävitettäviä vieraslajikasveja, jotta se osataan ohjata oikeaan paikkaan. Vastaanotto on maksullinen.
– Tarkemmat tiedot löytyvät HSY:n verkkosivuilta www.hsy.fi/puutarhajate.

Vieraslajikasvit ovat ihmisen mukana Suomeen kulkeutuneita kasveja, jotka syrjäyttävät alkuperäistä lajistoa. Vieraslajikasvit leviävät tehokkaasti siemenistä ja jotkin myös juurista. Kansallisen vieraslajistrategian tavoitteena on ehkäistä vieraslajien aiheuttamia haittoja ja muun muassa hävittää kurtturuusut Suomesta.

Lähde: HSY 

Author: Saara Kämppi