Opiskelijoiden urapäivistä löytyy suunta omalle työuralle

Ensin tutkinto ja sitten vain työelämään, eikö niin? Käytännössä oman työuran löytäminen ei aina ole helppoa. – Opiskelijoilla voi olla yksipuolinen käsitys oman alan työpaikoista ja -tehtävistä. Työtehtävistä on syntynyt mielikuvia telkkarista tai alalle on voinut päätyä kaverin mukana tai sattumalta. Joku voi jo tietää, millaista työtä haluaisi tehdä, muttei ole vielä tietoa miten sellaiseen työhön pääsisi ja mitä valintoja silloin kannattaisi opinnoissaan tehdä, kertoo opinto-ohjaaja Hanna Salminen Ohjauspiste Suunnasta.

Millaista alan eri työpaikoilla oikeasti on olla töissä? Uskaltaisiko lähteä jatko-opintoihin?
Salpauksessa järjestetään tänä syksynä eri alojen opiskelijoille neljä urapäivää, joiden tarkoituksena on antaa opiskelijoille parempi käsitys työstä alalla ja siten helpottaa erilaisten valintojen tekemistä opinnoissa. Urapäivien parasta antia ovat työnantajien, alalla jo työskentelevien sekä alan jatko-opintoihin lähteneiden tarinat. Urapäivissä on kertomassa kokemuksistaan esimerkiksi ammattikorkeakouluun jatkaneita entisiä opiskelijoita ja työelämän yhteistyökumppaneita. – Heiltä opiskelijat kuulevat aitoja kokemuksia ja saavat tutut kasvot ainakin muutamalle työnantajalle, Salminen kuvailee.

Syksyn ensimmäinen urapäivä järjestettiin elokuussa Asikkalassa luonto- ja ympäristöalan opiskelijoille. Opiskelijat kuulivat mm. Salpakierron ja Asikkalan kunnan mielenkiintoisista työ- ja harjoittelumahdollisuuksista. Viisi alalta valmistunutta opiskelijaa kertoivat omista poluistaan työelämässä ja jatko-opinnoissa, esimerkiksi Lapin ohjelmapalvelualan kiemuroista ja energia- ja ympäristötekniikan insinööriopinnoista perustutkinnon pohjalta. Osallistujat kuulivat myös mikä merkitys verkostoitumisella on työllistymiselle ja miten intohimoinen kiinnostus ötököihin voi viedä omasta mielestään ”huonon opiskelijan” siihen tilanteeseen, että maisterin tutkinto on lähes valmis ja väitöskirjankin aihe valittuna.

Toinen urapäivä toteutettiin ravintola- ja catering-alan jatkaville opiskelijoille. Siellä opiskelijat tutustuivat esimerkiksi oppisopimukseen osana opintoja, NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan sekä siihen, millaisia työnantajia alalla on. Osuuskauppa Hämeenmaan ja Päijät-Hämeen ateriapalvelujen puheenvuorot avasivat mielenkiintoisella tavalla suurten työnantajien monipuolisia työtehtäviä. Kokiksi valmistuneen Tiinan kertomus restonomiopinnoistaan puolestaan valotti, miten jatko-opinnot voivat auttaa etenemään uralla ja miten niissä pärjää kovalla työnteolla.

Urapäivät jatkuvat ravintola- ja catering-alalla (tänä syksynä aloittaneet opiskelijat) 22.9.2021 ja elintarvikealalla 29.9.2021

Lähde: Koulutuskeskus Salpaus 

 

Author: Saara Kämppi