Kootut vinkit metsävaikuttajaksi ryhtymiseen

Valtio, kunnat ja seurakunnat omistavat valtavan määrän metsää, mutta vain murto-osa siitä on suojeltu. Jokaisessa metsässä, joka ei ole laillisen suojelun piirissä, on mahdollista tehdä hakkuita. Kuka tahansa voi onneksi vaikuttaa julkisten metsänomistajien toimintaan. Tässä artikkelissa esitämme kootusti parhaat vinkit siihen, miten pääset metsävaikuttamisessa alkuun.

Useat monimuotoisuudeltaan ja virkistysarvoltaan tärkeät metsät ovat uhattuina julkisten metsänomistajien asettamien suurien tuottotavoitteiden ja niistä johtuvien hakkuiden vuoksi. Suomi on sitoutunut suojelemaan 30 prosenttia metsistään, mutta tavoitteeseen on vielä pitkä matka. Etelä-Suomen metsistä vain muutama prosentti on tällä hetkellä lailla suojeltu.

Kuka tahansa voi suojella metsäluontoa ja itselleen tärkeitä retkikohteita vaikuttamalla julkisten metsänomistajien – kuntien, seurakuntien ja valtion – metsien käyttöön. Yhden ihmisen aktiivisella toiminnalla voi lopulta olla valtava merkitys. Yhteydenotto oikeisiin tahoihin, asian esilletuominen mediassa tai vaikkapa yleisöretki uhattuun metsään voivat olla juuri se teko, joka saa päättäjät tai alueen omistavan seurakunnan havahtumaan kohteen ainutlaatuisuuteen ja sen suojelemisen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Suojelun edistäminen ei vaadi biologin tutkintoa tai muita erityistaitoja. Vaikuttaminen vaatii kuitenkin määrätietoista työtä, pitkää pinnaa ja erityisesti aikaa.

Näin pääset metsävaikuttamisessa alkuun

1. SELVITÄ ONKO METSÄ SUOJELUN ARVOINEN
Ensitöiksesi ota selvää, onko metsä suojelun arvoinen. Suojelun kannalta arvokkaassa metsässä puusto on eri ikäistä, eri kokoista ja metsässä on paljon lahopuuta ja pystyyn kuollutta puuta. Tässä ohjeita suojelun arvoisen metsän tunnistamiseen.

2. OTA SELVÄÄ, MIKÄ TAHO METSÄN OMISTAA
Maanmittauslaitokselta voi kuka tahansa tiedustella metsän omistajuutta. Mikäli metsän omistaa julkinen taho, voit aloittaa vaikuttamistyön metsän puolesta.

3. VARMISTA RESURSSISI
Metsävaikuttaminen vaatii aikaa ja panostusta. Parhaan tuloksen voit saada keräämällä ympärillesi saman metsän tulevaisuudesta huolestuneita ihmisiä. Heihin voi saada yhteyden kunnan ja tai asuinalueen Facebook-ryhmistä, paikallisen luonnonsuojeluyhdistyksen kautta tai vaikka yhteisöpalvelu Jodelista.

Taajamien lähimetsät ovat monesti hyvin tärkeitä retki- ja opetuskohteita myös esimerkiksi alueen päiväkodeille ja kouluille, joten myös niitä tai vanhempainyhdistyksiä voi pyrkiä valjastamaan avuksi vaikuttamistyöhön.

4. SUUNNITTELE TYÖSI
Tee selkeä suunnitelma itsellesi tai tehkää työjako ryhmällenne. Kuka vastaa median kontaktoinneista? Kuka laittaa pystyyn oman Facebook-ryhmän metsälle? Kuka käynnistää kuntalaisaloitteen? Kuka on yhteydessä päättäjiin? Kuka järjestää metsäretken kuntalaisille ja medialle? Kuka tekee metsän suojeluarvion?

Lähde: WWF Suomi 

 

Author: Saara Kämppi