Käytä kestoastioita ja lajittele jätteet myös juhannuksena

Keskikesän juhla lähestyy. Juhannukseen kuuluu juhannuskokko, kukkien kerääminen tyynyn alle, juhannussauna sekä tietenkin herkullinen juhlaruoka. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kokosi juhannusvinkit ruokahävikin ja jätteen välttämiseen sekä juhlan jätteiden lajitteluun.

Juhlapöytää suunnitellessa on hyvä muistaa, että hankkii ruokia riittävästi, mutta ei ylenpalttisesti. Jos juhannuksena ruokia jää yli, niistä voit tehdä uusia aterioita myös juhlan jälkeen. – Hyvä työkalu tähteiden tuunaamiseen on Saa Syödä -sivuston Reseptihaku. Kun kuoria ja muuta ruokajätettä kuitenkin jonkin verran syntyy, on hyvä muistaa, että se tulee laittaa biojäteastiaan tai kompostoriin, jos sellainen on kotipihalla tai mökillä. Ruokajäte ei kuulu wc-pyttyyn, muistuttaa HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Mattero-Meronen.

HSY:n keräämä biojäte käsitellään biojätteen käsittelylaitoksessa Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa Espoossa. Biojätteestä tuotetaan sähköä ja lämpöä sekä kompostia, jota käytetään mullan raaka-aineena. Näin saadaan biojätteen sisältämä energia ja arvokkaat ravinteet takaisin kiertoon.

Juhlapöytä koristellaan luonnonkukilla, kauniilla kestoastioilla, värikkäillä lautasliinoilla ja kankaisella pöytäliinalla. Kestoastiat ja -koristeet luovat juhlatunnelmaa ja vähentävät jätteen määrää.

Paperiset lautasliinat kuuluvat biojätteeseen, kuten muutkin pehmopaperit väristä riippumatta. Kun ruokajäämät on poistettu, kartonkiset kertakäyttöastiat voit laittaa kartonginkeräykseen, käsittelemättömät puiset (esim. bambuiset) biojätteeseen ja muoviset sekajätteeseen. Lajittele kertakäyttöinen pöytäliina sekajäteastiaan. Jätteitä ei saa polttaa.

Jos olet juhannusretkellä ja mukanasi on kertakäyttögrilli, muista olla varovainen sen käytössä luonnossa. Poista täysin jäähtyneet hiilet grillistä ja laita ne pakattuna sekajätteeseen. Grilliosa lajitellaan metallinkeräykseen. Kerää muutkin juhannusretken roskat talteen ja lajittele kotona – roskat eivät kuulu kauniiseen luontoomme!

Lisää ohjeita jätteiden lajittelusta löydät Jäteoppaastamme, joka kulkee kätevästi mukana kännykässä osoitteessa www.hsy.fi/jateopas.

Lähde: HSY 

Author: Saara Kämppi