Ilmastonmuutos hyödyttää nopeasti leviäviä vieraslajeja – Vapaaehtoiset kitkivät villiintynyttä vieraslajistoa arvoalueilta

Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Kun ilmasto lämpenee, vieraslajit saavat yhä paremmat mahdollisuudet levitä Suomen luontoon. WWF:n viikonloppuna päättyneellä talkookaudella vapaaehtoiset poistivat vieraslajeja luontoarvoiltaan rikkailta luonnonsuojelualueilta ja niiden liepeiltä. Kurtturuusu, lupiini ja jättipalsami ovat esimerkkejä vieraslajeista, joiden leviämistä luontoon ihminen on auttanut tahallaan tai vahingossa. Vieraslajit leviävät nopeasti ja voimakkaasti ympäristöön tukahduttaen elintilaa kotoperäisiltä lajeilta. Ilmastonmuutos on vieraslajeille edullinen, sillä ilmaston lämmetessä vieraslajit leviävät yhä pohjoisemmaksi ja uhkaavat näin luonnon monimuotoisuutta entistä laajemmilla alueilla.

Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, jota talkoolaiset kitkivät kuluneella kaudella eri arvoalueilta Uudellamaalla. Kurtturuusu leviää nopeasti merenrannoilla ja tukahduttaa tieltään miltei kaiken muun kasvillisuuden. Kuva Mustikkamaalta Helsingistä. Kurtturuusua kitketään talkoissa juuriaan myöten, jotta vieraslaji saataisiin hävitettyä kunnolla. Kuva Hangon talkoista vuodelta 2019.

WWF:n vieraslajitalkoissa on kesän ja syksyn aikana taltutettu vieraslajien leviämistä Suojelualueiden vieraslajit kuriin -hankkeessa. Talkookauden kohteet sijaitsivat Uudenmaan luonnonsuojelualueilla ja niiden liepeillä, ja talkoisiin osallistui kaikkiaan noin 180 ihmistä. Yhteistyökumppaneina talkoissa toimivat Metsähallitus, Helsingin kaupunki, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Espoon kaupunki. Kauden päätöstapahtuma toi vapaaehtoisia viikonloppuna Nuuksioon, jossa talkoolaiset kaivoivat lupiinia juurineen ylös kansallispuistosta ja sen rajoilta jo toistamiseen. Lupiini on levinnyt Nuuksioon tienpientareilta ja pihoilta nopeasti. Hankkeessa kokeiltiin tällä kaudella uutta toimintamallia, jossa seitsemän motivoitunutta vapaaehtoista palkattiin mukaan talkookoordinaattoreiksi. Koordinaattorit järjestivät yhteensä 18 talkootapahtumaa.

Talkookauden suosituimpia tapahtumia olivat Helsingissä Uutelan, Lammassaaren ja Pornaistenniemen sekä Fastholman talkoot, joissa kaikissa kitkettiin jättipalsamia. Lisäksi Espoon Tapiolan rannoilta talkoolaiset kaivoivat pois useita kurtturuusuesiintymiä. Laajalahden luonnonsuojelualueella vapaaehtoiset hävittivät ensi kerran espanjansiruetanaa.

Lähde: WWF Suomi

Author: Riikka Pasanen