HSY kysyi ideoita lajittelun järjestämisestä kotona – nyt ideat testataan

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY sai Kierrätys lähtee käsistä -ideakilpailuun lähes viisikymmentä ehdotusta. Kilpailu käytiin kahdessa sarjassa ja sen tavoitteena oli löytää urbaaneja ja kompakteja kierrätysratkaisuja koteihin, helpottamaan lajittelua arjessa. Ideat arvioi monialainen tuomaristo. Voitokkaiksi ratkaisuiksi valittiin ReCube (Matti Heinonen, 1. sija), Carousel (Liubov Obraztcova, 2. sija) ja Fold (Isac Lindberg ja Jeremy Bengts 3. sija). Lisäksi kunniamaininta myönnettiin ratkaisulle POI – Dekiru! Sorting system (Ngoc Nguyen ja Aiko Sakaguchi). Ratkaisuja testataan ja kehitetään kodeissa kevään aikana yhteistyössä muun muassa Y-Säätiön ja Espoon Asunnot Oy:n kanssa.

HSY:n tavoite on nostaa pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen kotien jätteiden kierrätysaste 60 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Tässä asukkaiden osallistumisella on suuri merkitys – vain lajiteltuna arvokas materiaali kiertää. Jotta kierrätystavoitteet saavutetaan, koteihin tarvitaan uusia, innovatiivisia ratkaisuja. – Kyselytutkimuksemme mukaan jopa 36 prosenttia pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaista pitää merkittävimpänä esteenä lajittelulle sitä, ettei kotona ole tilaa monelle eri roska-astialle. Katse kannattaakin nostaa pois keittiön allaskaapista. Erilaisiin koteihin kaivataan uudenlaisia ja luovia ratkaisuja. Ne voivat sijaita keittiön sijaan vaikkapa eteisessä tai muissa kodin tiloissa. Olen iloinen, että saimme kilpailuun runsaasti hienoja ideoita, joita voimme nyt kehittää yhteistyössä asukkaiden ja yrittäjien kanssa valmiiksi tuotteiksi, kertoo HSY:n ryhmäpäällikkö ja kilpailutuomariston jäsen Sari Kemppainen.

Ideakilpailun raskassarja suunnattiin erityisesti suunnittelijoille. Raskassarjaan osallistui 21 inspiroivaa ja arkea helpottavaa ratkaisuehdotusta, kaikkea kierrätyspenkin ja lajitteluseinän väliltä. Tuomariston valitsemissa voittajaratkaisuissa näkyi esteettisyys, toiminnallisuus, vastuullisuus ja moduloitavuus. Tuomaristossa oli jäseniä Metropolia Ammattikorkeakoulusta, Kekkilä Gardenista, Niimaar Oy:stä, HSY:ltä, Laatikkokaupasta ja Orthex Groupista.

Ideakilpailun ensimmäiselle sijalle ylsi Matti Heinosen ratkaisu ReCube. Tuomariston mukaan ReCube on pitkälle mietitty, monipuolinen ja esteettinen kestokaluste, joka soveltuu moduloitavana ratkaisuna erilaisiin koteihin myös kiintokalusteena. – Inspiraatio syntyi Legoista. Luovuin ajatuksesta, että ratkaisun tulee vastata vain lajittelun tarpeisiin. Kuutiot voidaan koota penkiksi, kaapiksi tai keittiösaarekkeeksi, Heinonen kertoo.

Toinen sija myönnettiin Liubov Obraztcovan Carousel-ratkaisulle. Tuomaristo kuvaa Carouselin olevan kevytrakenteinen kodin kierrätysratkaisu, jossa lajittelu on otettu osaksi kodin näkyvää designia. Ratkaisussa on huomioitu myös tee se itse -näkökulma.

Kolmanneksi palkittiin Isac Lindbergin ja Jeremy Bengtsin ratkaisu Fold. Tätä ratkaisua tuomaristo kuvaa uudenlaiseksi siroksi ja skandinaaviseksi lajittelukalusteeksi seinälle tai lattialle.

Lisäksi Ngoc Nguyenin ja Aiko Sakaguchin POI – Dekiru! Sorting system sai kunniamaininnan. Tuomariston mukaan tämä japanilaisen minimalismikonseptin innoittama joka kodin ratkaisu soveltuu myös tee se itse -toteutukseen.

Kilpailun kevytsarja järjestettiin somehaasteena, mikä mahdollisti keskustelun synnyn ja hyvien ideoiden leviämisen jo kilpailun aikana. Facebook-päivityksessä annettiin 25 mainiota esimerkkiä ja ehdotusta kodin kierrätyspisteen järjestämiseen. Moni osallistuja kertoi hyödyntävänsä lajitteluun huonekaluja ja astioita, joita ei ole alun perin suunniteltu tähän käyttöön: esimerkiksi kenkäkaappia, lipastoja, pyykkikoreja ja perintökattiloita. Tuomaristo valitsi kevytsarjan voittajiksi Minna Rissasen, Hanna Talvitien ja Kristiina Vassieux’n inspiroivat ideat.

Kevään aikana kierrätysratkaisuja testataan kodeissa, ja asukkaat antavat ideoita tuotteiden toiminnallisuuden parantamiseen ja tuotteistamiseen. Jatkokehittämisessä ovat mukana myös tuomaristossa toimineet kaupalliset toimijat: Kekkilä Garden, Laatikkokauppa, Niimaar Oy ja Orthex Group. Voittajaratkaisujen pilottiversiot toteutetaan koteihin Espoon Asunnot Oy:n ja Y-Säätiön kiinteistöissä.

Ideakilpailu on osa CircularHoodFood-hanketta. 6Aika: CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa – ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto -hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin 6Aika-strategiaa ja saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR). Hanke edistää hiilineutraalin kaupunkiympäristön ja kestävän ruokajärjestelmän syntymistä, ruoan hiilijalanjäljen pienenemistä sekä vauhdittaa aiheeseen liittyvän uuden liiketoiminnan, yhteistyön ja ratkaisujen syntymistä. Hanke kestää vuoden 2021 loppuun asti.

Lähde: HSY

Author: Saara Kämppi