HSY etsii pientalojen asukkaita testaamaan uudenlaista biojäteastiaa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut kokeilee uudenlaista tuulettuvaa biojäteastiaa 150 pientalolla. Kokeilussa selvitetään, voisiko uuden astian avulla pidentää biojäteastian tyhjennysväliä nykyisestä kahdesta viikosta. Pidempi tyhjennysväli pienentää asiakkaan kustannuksia ja astiatyhjennysten ympäristövaikutuksia.

HSY valmistautuu kokeilulla myös jätelakiesityksen muutokseen, jonka mukaan biojätteen keräys laajenee tulevina vuosina merkittävästi. Vuoden kestävä tuulettuvan biojäteastian kokeilu on asiakkaalle maksuton, ja mukaan voi hakea viimeistään 20.6.

Tuulettuvassa biojäteastiassa on tuuletusaukkoja ja välipohja, jonka alle biojätteen mahdolliset nesteet valuvat. Perinteistä biojäteastiaa parempi “ilmastointi” pitää biojätteen kuivempana, mikä voi vähentää jätteiden muodostamaa hajua. Asiakas tilaa tuulettuvalle biojäteastialle tyhjennyksen, kun se on tarpeen. Kokeilun osallistujat pakkaavat biojätteensä HSY:n jakamiin biojätepusseihin ja arvioivat jäteastian hajua tilatessaan sille tyhjennyksen. Näin HSY saa asiakkailta tärkeää tietoa uudenlaisen astian toimivuudesta.

Haku mukaan kokeiluun on auki 20.6. asti. Osallistujien on täytettävä tietyt kriteerit, jotka on kerrottu alla, minkä lisäksi tiedot löytyvät verkkosivuilta hsy.fi/tuulettuvabiojateastia. Kokeilun osallistuja saa pihaansa tuulettuvan biojäteastian sekä maksuttomia biojätepusseja vuoden ajaksi alkaen syyskuusta 2021.

Tuulettuvan biojäteastian kokeilun osallistujien on täytettävä seuraavat kriteerit:
– Kiinteistö sijaitsee pääkaupunkiseudulla tai Kirkkonummella sellaisella alueella, jolta HSY kerää biojätettä.
– Kiinteistössä on 1–4 asuntoa.
– Asiakkaalla ei ole ennestään biojätteen erilliskeräystä eli HSY:n tyhjentämää biojäteastiaa tai pientalon monilokeroastiaa (erillinen kokeilu).
– Osallistuja käyttää kokeilussa jaettuja biojätepusseja ja on valmis arvioimaan jäteastian hajua ja tilaamaan astiatyhjennyksen aina tarvittaessa.
– Asiakas pystyy käyttämään internetiä. Tuulettuvan biojäteastian tyhjennys tilataan internetlomakkeella.
– Osallistuja sitoutuu kokeiluun vuoden ajaksi.

Lähde: HSY 

 

Author: Saara Kämppi