Hakijoiden ja opiskelijoiden opinto-ohjaus sujuu hyvin myös verkossa

Salpauksessa toimii Ohjauspiste Suunta, jonka opinto-ohjaajat neuvovat ja ohjaavat opiskelemaan hakemiseen liittyen joka arkipäivä. Myös poikkeusaikana Suuntaan saa yhteyden puhelimen, sähköpostin ja Salpauksen nettisivuilla olevan chatin kautta. – Koko ajan on tullut yhteydenottoja. Ohjauksen tarve ei ole kadonnut mihinkään, Riitta Perdén, yksi Suunta-opoista kertoo.

Poikkeusajan alussa Suunnan opinto-ohjaajat laajensivat nettisivuilla olevan chatin aukioloaikoja. He ovat ohjanneet myös Teams-sovelluksen kautta. – Chat-viestien määrä on noussut merkittävästi. Chat on varmasti osalle helpompi tapa olla yhteydessä ja osa keskusteluista onkin tosi pitkiä, hän jatkaa.

Ohjauspiste Suunnan toiminta alkoi viime vuoden syyskuussa. Henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi Suunnassa käy paljon ryhmiä.  Opinto-ohjaaja Marita Nauha on pitänyt poikkeusaikana erilaisille ryhmille etänä koulutusinfoja, joissa on esitelty Salpausta, oppisopimuskoulutusta ja jatkuvaa hakua. Infon jälkeen on voinut olla Ohjauspiste Suuntaan tai alan opinto-ohjaajaan yhteydessä, mikäli on jäänyt kysyttävää.

– Osallistujien mukaan infoista on saanut hyödyllistä ja tarvittavaa tietoa ja he ovat olleet tyytyväisiä. Saman tyyppistä palautetta olemme saaneet kasvokkain vedetyistä vastaavista infoista. Näissä sisältö on tärkein asia, vaikka se on harmi, että ei nähdä toisiamme. Aiomme jatkaa mahdollisuutta etänä pidettäviin infoihin, Nauha sanoo.

– Olemme saaneet yleensäkin Suunnan toiminnasta myönteistä palautetta asiakkailtamme. Ohjauksen tarve on valtava. Hakijoilla, varsinkin aikuisilla, on suuri tarve saada ohjausta opintoihin hakeutumiseen liittyen, Perdén sanoo.

Suunnan asiakkaista osa on useamman kerran yhteydessä ja osa taas saa asiansa hoidettua yhdellä ohjauskeskustelulla. Pidemmällä tähtäimellä Suunnan ohjaus on myös uraohjausta.  – Nytkin voi hakea opiskelemaan, haut ovat koko ajan auki. Koulutuksia alkaa etänä, vaikka oppilaitoksen fyysiset tilat eivät ole auki, Perdén jatkaa.

Salpauksen opiskelijoita on ohjattu netin ja puhelimen välityksellä
Opinto-ohjaaja Päivi Mäkitalosta opiskelijoiden opintojen ohjaaminen etänä on ollut kokemuksena positiivinen. Samalla on tullut kehitystä digitaitoihin, kun on tullut ”pakollinen digiloikka”.  – Ohjaaminen on sujunut puhelimen ja netin välityksellä. Olemme käyneet pitkiäkin ohjauskeskusteluja, hän kertoo.

Kaikki Salpauksen perustutkinto-opiskelijat suorittavat yhden osaamispisteen laajuisen Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet -kokonaisuuden. Tavoitteena on opiskelijan opiskeluvalmiuksien tukeminen sekä opinto- ja urapolun hahmottaminen. Mäkitalo on pitänyt kokonaisuuteen liittyen ohjauspajoja etänä. Niissä on käyty läpi kurssin kuvaus ja tavoitteet. Välillä on myös sovittu, että jokainen tekee tiettyä tehtävää vartin ajan itsekseen ja sitten palataan taas yhteiseen keskusteluun. – Ohjauspajat ovat sujuneet hyvin ja on ollut mukavaa. Olen iloinen siitä, että osallistuminen on ollut hyvää. Opiskelijat ovat kommentoineet, keskustelleet ja lähteneet tekemään tehtäviä. Se on auttanut, että olen tuntenut opiskelijat jo ennestään.

Lähde: Koulutuskeskus Salpaus 

Author: Tuula Pohjola