Tänä vuonna luettu 2 513 837 uutista.
This year 2 513 838 news read.

Pienten työpaikkojen kemikaaliturvallisuus retuperällä, paljasti tehovalvonta

Käytössä esimerkiksi suojahanskoja, jotka eivät lainkaan suojaa kemikaaleilta.

Pienten työpaikkojen kemikaaliturvallisuus on hälyttävän huonolla tolalla. Aluehallintoviraston (avi) mukaan asia selvisi työsuojeluviranomaisen tehovalvonnassa, jossa oli viime viikolla mukana liki 400 työpaikkaa. Valvonnan kohteena oli enimmäkseen pieniä teollisuuden työpaikkoja ja esimerkiksi auto- ja moottoripyöräkorjaamoita sekä pesuloita.

Monessa työpaikassa kemikaaleja käsiteltiin väärien suojaimien kanssa. Käytössä oli esimerkiksi suojahanskoja, jotka eivät lainkaan suojaa kemikaaleilta, ja ohjeiden mukaisen hengityksensuojaimen sijaan käytettiin vain suojalaseja. Vaarallisille kemikaaleille altistuminen hengittämisen tai ihokosketuksen kautta voi johtaa äkillisten oireiden lisäksi syöpäriskin kasvamiseen ja erilaisiin ammattitauteihin, kertoo ylitarkastaja Satu Auno Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Tarkastuksissa tuli esille tapauksia, joissa nuoret miehet altistuivat lisääntymisterveydelle vaarallisille kemikaaleille. "On ollut yksittäistapauksia, että ei ole ollut teknistä suojausta vaan on kannettu avosangoissa ja käsitelty avonaisena", Auno kertoo kyseisistä kemikaaleista. Uusimmassa tehovalvonnassa avosangoissa kannettuihin, lisääntymisterveydelle vaarallisiin kemikaaleihin ei kuitenkaan törmätty, vaan niitä on tullut esille aiemmissa tarkastuksissa.

Auno muistuttaa, että ammattitaudit kehkeytyvät usein pitkällä aikavälillä, eivät päivässä tai kahdessa. Vaarallisia kemikaaleja voivat olla esimerkiksi liuottimet, öljyt, jarrunesteet, jäteöljyt, polttoaineet ja ammattikäyttöön tarkoitetut vahvat pesuaineet. Valvonnassa selvisi, että kahdella kolmesta työpaikasta ei ollut asianmukaista kemikaaliriskin arviota. Kolmasosalla se puuttui kokonaan. Viraston mukaan monella työpaikalla kemikaaliriskejä hallitaan mutu-tuntumalla. Aunon mukaan syynä on ennen kaikkea tietämättömyys. Isoissa yrityksissä kemikaaliturvallisuus on Aunon mukaan paremmalla tolalla, koska niillä on useammin työntekijöitä, joilla on erikoisosaamista.

Viraston mukaan monella työpaikalla kemikaaliturvallisuutta oli valvottu jo aiemmin, mutta tarkastuksessa annetut velvoitteet oli jätetty hoitamatta tai hoidettu vain osittain. Tarkastuksia tehtiin 108 kunnassa.

STT 


Päivitetty/Updated: 19.10.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.