Tänä vuonna luettu 2 513 733 uutista.
This year 2 513 733 news read.

Professori: Arviolta neljännes nuorista miehistä ei ole kiinnostunut tai vastustaa kestävää kehitystä

Kestävä kehitys on edelleen naisten juttu ja mies, joka on kiinnostunut vihreistä arvoista, koetaan neitimäisenä, sanoo Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska.

Kulutuskäyttäytymistä ja kulutusyhteiskunnan muutoksia pitkään tutkinut Wilska on käynnistämässä tutkimushanketta nuorista miehistä, joita kestävä kulutus ei kiinnosta pätkääkään. "Jotta kestävä kehitys menisi oikeasti läpi koko kansan, pitäisi mukaan saada myös ne, jotka ovat välinpitämättömiä tai täysin vastaan. Siitä puhutaan aina oletuksena, että kaikilla on hyvä tahto ja kaikki haluaisivat olla kestäviä. Ei se näin mene. On paljon ihmisiä, jotka eivät halua olla kestäviä."

Terhi-Anna Wilska arvioi aikaisempien tutkimusten valossa, että tähän välinpitämättömien tai vastustajien joukkoon kuuluu ainakin neljännes tai jopa 30 prosenttia nuorista miehistä. Valtaosa suomalaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja kestävän kulutuksen asioista. Matalasti koulutettuja poikia ja nuoria miehiä ekologiset asiat kiinnostavat kuitenkin kaikkein vähiten. "Kaikki tutkimukset, mitä olen lukenut, niin koulutuksen lisäksi naisten ja miesten välinen ero on se isoin selittävä tekijä. Tulotkaan eivät selitä, vaan koulutus ja sukupuoli erittäin vahvasti."

Professori Wilska on huomannut, että esimerkiksi kaupoissa ruuan ekologisuutta tutkiva mies leimautuu helposti neitimäiseksi tai ylitiedostavaksi punavihreäksi kaupunkilaiseksi, joka ei ole kunnon suomalainen äijä. Tämä äijäily lähtee jo kotoa ja alkaa pienestä. Wilskan mukaan kestävästä kehityksestä löytyy vaikka mitä tutkimusta, mutta sukupuolten merkitys on täysin tutkimatta. Naisten ja miesten erot tulisi kuitenkin nykyajalle tyypillisen häivyttämisen sijaan kaivaa kunnolla esiin.

Esimerkiksi eräästä aikaisemmasta tutkimuksestaan professori muistaa, kuinka kolmannes alle 30-vuotiaista miehistä ei kierrättänyt edes paperia. Tyypillistä matalan koulutuksen nuorille miehille on, että ajoneuvohankinnoissa, asumisessa tai syömisessä kestävää kulutusta ei ajatella ollenkaan. Esimerkiksi auto-ostoksilla aivan kaikki muut asiat koetaan pientä kulutusta ja pieniä päästöjä tärkeämmiksi valintaperusteiksi. Professori muistuttaa, että täysin tietämättömiä nuoria miehiä ei enää ole. Jo koulussa kestävästä kulutuksesta puhutaan. Yleisempää on, että nuoret miehet eivät välitä. Vaikka nykynuoret saavat kaikkein eniten tietoa ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kulutuksesta, se ei professori Wilskan mukaan tarkoita automaattisesti, että nuori sukupolvi muuttaa kaiken. " Vaikka siellä ovat ne edelläkävijät, siellä ovat myös ne pahimmat jumittajat."

Tulevan tutkimuksen tarkoitus on keksiä keinoja, miten ihmiskunnan kannalta elintärkeää tietoisuutta saisi menemään myös nuorten miesten päähän. Nuoriin on kuitenkin entistä hankalampi vaikuttaa. Kestävyydestä uutisia suoltava valtamedia ei heitä enää tavoita. Professori Wilska huomaa yliopiston luennoilla, että edes koulutetut nuoret eivät enää seuraa uutismedioita. Moni kapinoi tietoisesti vastustamalla kestävää kehitystä. Kieltämällä esimerkiksi ilmastonmuutoksen olemassaolon, he vastustavat samalla valtaapitäviä. On todellinen riski, että Suomi jakautuu entistä enemmän ekologisesti kestäviä valintoja ja kestämättömiä valintoja tekeviin. (Kuva: Pixabay)

Lähde: Yle  


Päivitetty/Updated: 18.10.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.