Tänä vuonna luettu 2 514 095 uutista.
This year 2 514 095 news read.

Liikkumisen hiilijalanjälki esiin sovelluksella

Lahdessa on kehitteillä asukkaille suunnattu Kulkukauppa-sovellus, jonka perusajatuksena on palkita käyttäjänsä ympäristöystävällisemmistä liikkumisvalinnoista. 

Nyt sinulla on mahdollisuus päästä ensimmäisten joukossa testaamaan sovellusta, jolla voit seurata päivittäisiä matkojasi ja nähdä niistä aiheutuneet päästöt. Sovellus tunnistaa automaattisesti erilaiset liikkumismuodot. Voit seurata liikkumistasi, matkojesi pituuksia, kuljettuja matkoja kartalla ja paljonko nämä vievät aikaa päivästäsi. Voit myös vertailla, mitkä liikkumismuodot painottuivat tällä viikolla verrattuna edelliseen. Sovellus tullaan myöhemmin liittämään osaksi varsinaista päästökauppasovellusta Kulkukauppaa. Sovelluksen kautta kerätty data tuottaa arvokasta tietoa kaupunkilaisten liikkumisesta, jota tarvitaan kestävämpien liikkumismuotojen kehittelyyn.

Sovelluksen pääset lataamaan Google Play -kaupasta. Sovellusta kehitetään parhaillaan ja se on tällä hetkellä ladattavissa vain Android-puhelimiin (versio 6.0 tai uudempi). Sovellus löytyy myös Google Play -kaupasta nimellä Moprim.app.citicap. Sovellus kysyy lupaa sijaintitiedon käyttöön. Tämä lupa pitää antaa, jotta sovellus voi näyttää mitään tietoja. Sovelluksen tiedot päivittyvät pilvipalveluun kerran tunnissa, joten tulokset näkyvät käyttöliittymässä viiveellä. Sovelluksella on vielä teknisiä ongelmia sellaisten puhelinmallien kanssa, jotka asettavat sovelluksia virransäästötilaan kun puhelinta ei ole käytetty vähään aikaan. Tällaisia malleja ovat esimerkiksi Huawein ja Honorin useimmat puhelinmallit

Sovellus on suunniteltu testaamaan ja esittelemään MOPRIMin liikkumismuodon tunnistusteknologiaa, joka pohjautuu koneoppivaan kiihtyvyysanturidatan analyysiin. MOPRIM on tehnyt tämän CitiCAP Testi-sovelluksen ainoastaan CitiCAP-projektin testikäyttöä varten, jotta voidaan testata liikkumisdatan keruuta, käsittelyä ja analysointia. Rajoitetun käyttäjämäärän pilotin kautta CitiCAP-projekti voi saada ainutlaatuista tietoa oikeasti käytetyistä matkaketjuista ja käyttäjien hiilikuormituksesta, jotta voidaan paremmin valmistella lopullista sovellusta ja säännöstöä CitiCAP-pilottiin. Kerättyä dataa käytetään myös teknisen arkkitehtuurin ja integrointien testaamiseen sekä analyysimetodien kokeiluun.

CitiCAP-hankkeessa testataan asukkaiden henkilökohtaista liikkumisen päästökauppaa, rakennetaan uusi malli kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelmaan ja luodaan kevyt tietoalusta liikkumisen tiedolle. Apilakadulta Matkakeskukselle rakennettava pyörätie toimii testialustana useille ratkaisuille, jotka lisäävät pyöräilyn mukavuutta, sujuvuutta ja turvallisuutta.

Hanketta toteuttavat Lahden kaupunki, Lappeenrannan ja Lahden teknillinen yliopisto (LUT), Lahden ammattikorkeakoulu, Lahden seudun kehitys LADEC sekä viisi liikkumisen alueella työskentelevää yritystä: Mattersoft, Moprim, Infotripla, Good Sign ja Future Dialog. Hanke rahoitetaan pääosin EU:n Urban Innovative Actions -ohjelmasta, ja se jatkuu vuoden 2020 loppuun asti.   

Lähde: Lahden Kaupunki 


Päivitetty/Updated: 16.10.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.