Tänä vuonna luettu 2 212 883 uutista.
This year 2 212 883 news read.

Arktiset ympäristöministerit lupaavat vähentää mustaa hiiltä - Tanska kieltää vanhat uunit

Ministerit uskovat, että mustaa hiiltä voidaan vähentää nopeasti ja helposti.

Arktisten maiden ympäristöministerit haluavat vähentää mustan hiilen määrää. Mustan hiilen eli nokihiukkasten on arvioitu nopeuttavan ilmaston lämpenemistä ja jäätiköiden sulamista arktisella alueella.  Kahdeksan arktisen maan ympäristöministeriä tapasi Rovaniemellä torstaina ja perjantaina. Mukana oli myös alkuperäiskansojen järjestöjen sekä Arktisen neuvoston tarkkailijamaiden edustajia. 

Ministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan arktisen alueen maat jatkavat toimia, joilla hillitään mustan hiilen päästöjä. Myös Arktisen neuvoston tarkkailijamaita, kuten esimerkiksi Kiinaa ja Intiaa, yritetään saada mukaan päästöjen vähennystalkoisiin. 

Tiilikaisen mukaan Suomi ei aio rajoittaa puun käyttöä kotien lämmityksessä osana päästötalkoita. - Kotien lämmittäminen uusiutuvalla puulla on hyvin kestävä tapa. Meillä ei ole mitään suunnitelmia rajoittaa tällaista. Tietysti nykyaikaiset uunit ja takat voivat vähentää mustan hiilen päästöjä. Puu on parempi lämmitysmuoto kuin esimerkiksi fossiiliset polttoaineet, ministeri totesi.

Tiilikaisen kollega, Tanskan ympäristöministeri Jakob Ellemann-Jensen kertoi, että Tanskassa iso osa kotien aiheuttamista päästöistä tulee vanhoista uuneista. - Meillä Tanskassa on hanke, jossa kannustetaan uunien uusimiseen. Jos muutat uuteen kotiin, on tarkistettava, onko siellä vanha uuni. Jos uuni on yli 20 vuotta vanha, se on vaihdettava, Ellemann-Jensen kertoi.

Kokouksessa oli mukana ympäristöministerit Suomesta, Kanadasta, Tanskasta, Islannista, Norjasta, Venäjältä, Ruotsista ja Yhdysvalloista. Kokoukseen osallistui myös useita arktisen alueen alkuperäiskansoja kuten esimerkiksi inuiitteja ja saamelaisia edustavien järjestöjen jäseniä. (Kuva:Pixabay).

Lähde: Yle


Päivitetty/Updated: 13.10.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.