Tänä vuonna luettu 2 212 936 uutista.
This year 2 212 937 news read.

Hätäpuheluun vastaaminen voi pahimmillaan kestää jopa viisi minuuttia - hätäkeskukset kuormittuvat henkilöstöpulassa

Hätäkeskuslaitos, sisäministeriö ja Pelastusopisto ovat eri mieltä siitä, miten hätäkeskusten henkilöstöpula tulisi ratkaista.

Kaikissa Suomen kuudessa hätäkeskuksessa vastataan vuositasolla yhteensä yli 2,6 miljoonaan puheluun. Niistä noin kolmannes hoidetaan Keravalla. Koko maassa tarvittaisiin välittömästi 35 uutta hätäkeskuspäivystäjää. Eniten vajetta on Keravalla ja Turussa. Yle kertoi lokakuun alussa, että poliisin tai ambulanssin saapuminen voi pian hidastua, jos hätäkeskuksiin ei saada lisää päivystäjiä.

"Viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisia. Koulutusmäärät eivät ole vastanneet meidän poistumaamme. Uudellemaalle ja moneen muuhunkaan hätäkeskukseen ei ole päivystäjiä tullut", sanoo Keravan hätäkeskuksen päällikkö Vesa Seppä. Keravan noin 150 ihmisen organisaatiossa on vuositasolla vaihtuvuutta noin kymmenen henkilön verran. Osa jää esimerkiksi eläkkeelle, osa vanhempainvapaalle. Jotkut taas saattavat huomata, että ala ei ollutkaan se oma juttu.

Hätäkeskuspäivystäjiä koulutetaan pääsääntöisesti Pelastusopistossa Kuopiossa. Kurssi kestää puolitoista vuotta. Tähän saakka kurssilla on aloittanut 24 opiskelijaa vuosittain. Sisäministeriö on myöntänyt koulutukseen 265 000 euron vuosittaisen lisämäärärahan. Sen avulla aloituspaikkoja on nostettu tänä vuonna 32:een. Ensi vuonna Pelastusopistolla on valmius nostaa opiskelupaikkojen määrää neljäänkymmeneen. Hätäkeskuslaitoksen mukaan tämäkään ei riitä. Seppä on huolissaan siitä, että Kuopiossa koulutetut ihmiset eivät välttämättä halua muuttaa Etelä-Suomeen töihin, jos heillä ei ole alueella sosiaalista verkostoa. Myös elinkustannukset ovat korkeammat kuin muualla maassa, jolloin palkasta jää vähemmän käteen.

Hätäkeskuspäivystäjän aloituspalkka on 2 794,32 euroa kuukaudessa. Vuorolisien kanssa bruttotulot voivat olla 3 000 euron tietämillä. Pelastusopisto on toisinaan järjestänyt kursseja eri paikkakunnilla, ja yksi sellainen on parhaillaan meneillään Vaasassa. Sen avulla pyritään turvaamaan kaksikielisten hätäkeskuspäivystäjien saatavuus.Pelastusopiston rehtorin Mervi Parviaisen mukaan alueelliset kurssit eivät ratkaise työvoimaongelmaa. Hän on huomannut, että töitä ei kuitenkaan aina ole riittävästi tarjolla juuri siellä, missä kurssi on järjestetty. Silloin osa valmistuneista menetetään, jos he eivät halua muuttaa työn perässä toiselle paikkakunnalle.

Nykyisin ainoastaan hätäkeskuspäivystäjäkurssilta ja poliisin koulutuksesta saa pätevyyden hätäkeskuspäivystäjän työhön. Hätäkeskuslaitoksessa halutaan, että pätevyyskelpoisuutta laajennetaan koskemaan esimerkiksi joitakin turvallisuus- ja terveysalan ammattilaisia. Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen ja sisäministerön pelastusosaston pelastusylijohtaja Janne Koivukoski eivät niele ajatusta pätevyysvaatimuksen laajentamisesta. "Jos halutaan turvata laadukas hätäkeskuspäivystäjätoiminta, niin lisäkoulutus muille ryhmille, jotka eivät ole päteviä, lähentelee normaalin hätäkeskuspäivystäjäkurssin pituutta", Koivukoski sanoo.

Pelastusopisto ja Hätäkeskuslaitos selvittävät parhaillaan tutkimuksella, mihin pätevää työvoimaa on kadonnut ja minkä vuoksi. Vastauksia kysymyksiin pitäisi tulla ensi vuoden alkupuolella. Tutkimuksesta saadaan tietoa opiskelijarekrytointiin, jotta Pelastusopistoon osataan valita sopivia opiskelijoita. Tietoa voidaan hyödyntää myös opetuksen ja Hätäkeskuslaitoksen työkulttuurin kehittämisessä. 

Lähde: Yle


Päivitetty/Updated: 12.10.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.