Tänä vuonna luettu 2 212 880 uutista.
This year 2 212 880 news read.

Erilliset datajärjestelmät jarruttavat maatalouden digitalisoitumista

Uuden järjestelmän luvataan yhdistävän datavirrat ilman järjestelmäkohtaisia rajoituksia.

Maatalouden datavirtojen hyödyntämiseen on luotu kattava digitaalinen ratkaisu, jonka tavoitteena on yhdistää erilliset järjestelmät keskustelemaan keskenään. Pääosin valtio-omisteinen Cinian lupaa, että yhtiön kehittämä järjestelmä mahdollistaa yksittäisille viljelijöille ja maatalouden organisaatioille alan runsaiden datavirtojen hyödyntämisen ilman järjestelmäkohtaisia rajoituksia.

Tietoa kertyy esimerkiksi laite- ja ohjelmistotoimittajilta, maatalouden palveluorganisaatioilta, Luonnonvarakeskukselta, sääpalveluista sekä viranomaisten tuottamista palveluista. "Maatalouden data on arvokasta kauppatavaraa, mutta hyöty jää vähiin, kun tieto makaa erillisissä järjestelmissä. Se on ollut suurin jarru maatalouden digitalisaatiolle", arvioi Cinian kehityspäällikkö Jyrki Hyyrönmäki. Tällä hetkellä suomalaiset viljelijät käyttävät pariakymmentä digitaalista järjestelmää, jotka eivät ole teknisesti yhteensopivia.

"Tähän asti omalla tilallani olen käyttänyt useita ohjelmistoja, mutta ne eivät keskustele keskenään, vaan joudun siirtämään tietoa käsin. Se on ollut suuri ongelma", kertoo maanviljelijä ja MTK:n peltokasvivaliokunnan puheenjohtaja Esa Similä. Uusi palvelu kantaa nimeä Cinian ValueNet. Cinianin mukaan ensimmäinen esimerkki ValueNetiin liittyvistä palveluista on sähköinen viljapassi, joka tulee kaikkien maanviljelijöiden ulottuville ensi vuoden viljelykauden alkuun mennessä. "Se avaa meille maataloustuottajille huikeita mahdollisuuksia oman liiketoiminnan kehittämiseen", Similä sanoo.

Alkoholijuomia valmistavan Altian hankintapäällikkö Kari Kiltilä kertoo, että sähköinen Viljapassi helpottaa huomattavasti viljelijän, kuljetusliikkeen ja yhtiön työtä. Passi varmistaa myös jokaisen viljaerän jäljitettävyyden. "Koskenkorvan tehtaallamme sähköinen viljapassi integroidaan suoraan keskeiseksi osaksi viljakuormien automaattista vastaanottojärjestelmää, ja käyttöön se tulee vuoden loppuun mennessä", Kiltilä sanoo. Hyyrönmäen mukaan maatalous on ensimmäinen toimiala, jolla ValueNet tulee käyttöön, mutta järjestelmä sopii myös muille toimialoille.

Lähde: STT


Päivitetty/Updated: 10.10.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.