Tänä vuonna luettu 2 213 303 uutista.
This year 2 213 303 news read.

'Jos Minna Canth eläisi nyt, hän voisi olla vaikutusvaltainen tubettaja"'- myös nyky-yhteiskunta tarvitsee minnacantheja

Minna Canth on vaikuttanut yhteiskuntaamme, mutta hänen kaltaisiaan tarvitaan myös nyt, arvioivat näyttelijä Elina Knihtilä, kirjailija Minna Rytisalo ja päätoimittaja Jouko Jokinen.

Vuonna 1844 syntynyt Minna Canth oli eläessään yhteiskunnallinen vaikuttaja hyvin monella tavalla   Minna Canth oli kirjailija, ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen, yhteiskunnallinen vaikuttaja, liikenainen ja seitsenlapsisen perheen yksinhuoltajaäiti. Jos hän eläisi nyt, hän olisi edelleen vaikuttaja, mutta ehkä eri tavalla.

Mitkä ovat Minna Canthin vaikutukset nyky-yhteiskuntaan, ja millainen vaikutusvalta Canthilla olisi tänä päivänä?

- Luulen, että Minna Canth voisi olla tänä päivänä vaikutusvaltainen tubettaja, joka nostaa esille erilaisia tärkeitä teemoja. Hän ei ehkä olisi kirjailija, koska kirjailija ei tavoita hirveän suuria yleisöjä, sanoo nuoresta Minna Canthista romaanin kirjoittanut kirjailija ja äidinkielenopettaja Minna Rytisalo. - Olisiko hänellä Instagramin livelähetys joka perjantai-ilta, Knihtilä jatkaa nauraen.

Teemaan liittyy kuitenkin myös vakavuutta. Minna Canth kirjoitti aikanaan näytelmiä, mutta tekisikö hän nykypäivänä teatteria. Elina Knihtilä ei ole tästä varma. - Onko teatterilla tässä ajassa sellainen yhteiskunnallinen merkitys kuin siinä ajassa. Ulkomaiset musikaalikonseptit täyttävät suurimmat näyttämöt, ja se on tosi huolestuttavaa taiteen sisällön kannalta, Knihtilä sanoo.

Kaikki keskustelijat uskovat, että Minna Canthille olisi nyky-yhteiskunnassa tarvetta. Canthin rohkeutta puuttua asioihin tarvitsisivat esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ja kaikki väärinkohdellut.

Minna Rytisalo nostaa esille eriarvoisuuteen liittyvät asiat, muun muassa köyhyyden. Jouko Jokinen puolestaan ilmastonmuutoksen. - Uskon, että Minna Canth olisi taistellut voimakkaasti ilmastonmuutosta vastaan. Hän olisi ajatellut muutenkin hyvin globaalisti. Uskon, että Minna Canth olisi meillä usein A-studiossa puhumassa eriarvoistumisesta, ja varmasti erittäin kipakasti, Jokinen sanoo. -  Uskon, että Minna Canth olisi usein A-studiossa puhumassa eriarvoistumisesta.

Löytyykö joukostamme nykypäivän minnacantheja? Keskustelijat uskovat, että löytyy, mutta ei välttämättä riittävästi.  - Näen omassa luokassani ison liudan Minnoja, sanoo äidinkielenopettajana työskentelevä Minna Rytisalo. Jouko Jokinen on hieman eri mieltä. Hänen mielestään pirstoutunut maailma ei enää synnytä Minna Cantheja. Ihmisiltä puuttuu isompi yhteiskunnallinen hallinta ja kyky keskustella siitä.  - Maailma on palasina, mutta kuka sen liimaisi, Jokinen kysyy. (Kuva: Pixabay).

Lähde: Yle 


Päivitetty/Updated: 06.10.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.