Tänä vuonna luettu 2 514 066 uutista.
This year 2 514 066 news read.

Yle perkaa metoo-raportissa esille nostettuja ongelmia elokuvien rahoituspäätöksissä

Yle kertoo selvittävänsä siihen kohdistuneet väitteet vääränlaisesta vallankäytöstä.

 Keskiviikkona julkaistu, kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin.) tilaama metoo-raportti nosti esille, että elokuva-alalla osa kokee, että Ylen päätöksenteko ei ole tasa-arvoista ja kohtuullista. Kritiikki kohdistui etupäässä Ylen elokuvia koskeviin rahoituspäätöksiin.

Yle pitää raporttia tervetulleena ja aikoo selvittää, pitävätkö siinä esitetyt asiat paikkansa.  - Luonnollisesti haluamme varmistaa että toimintatapamme ovat kunnossa, sanoi Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén tiedotteessa perjantaina.

Työ- ja sosiaalioikeuden dosentti Jaana Paanetojan selvitys elokuva- ja teatterialan häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta ei keskittynyt vain seksuaaliseen häirintään, vaan esimerkiksi myös ongelmiin työlakien noudattamisessa. Paanetoja kuuli raporttia varten muun muassa työmarkkinajärjestöjä, yhdistyksiä, tuotantoyhtiöitä ja muita alalla työskenteleviä. Selvitys ei koskenut suoraan Yleä, mutta siinä ilmeni, että osa oli kokenut "epäasiallisuutta" asioidessaan Ylen henkilöstön kanssa.

- Ylen päätöksentekoa ei pidetty tasa-arvoisena eikä myöskään kohtuullisena, koska käytännössä muutama ihminen, joilla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, voi päättää yksinään elokuvan rahoitukseen liittyvistä asioista ja jopa tekijöiden uran etenemisestä, selvityksessä todetaan.

Ylen mukaan draamasarjoihin ja elokuviin liittyvät päätökset perustuvat yhteisiin linjauksiin, joista kukaan tilaaja tai päällikkö ei päätä yksin. Vuosittain Yle kertoo ostavansa oikeuksia noin 12 kotimaiseen pitkään elokuvaan. Yle huomauttaa, että sen osuus rahoituksesta on keskimäärin 15 prosenttia elokuvan budjetista, eikä se yksin päätä tuotannoista tai alan tekijöiden työmahdollisuuksista.

Yle kertoo myös tiukentaneensa talvella 2018 linjaa tuotantoyhtiöiden kanssa siten, että sopimus tuotantoyhtiön kanssa voidaan purkaa, jos yhtiö ei esimerkiksi toimi tasa-arvolain mukaisesti.

Lähde: STT /HäSaPäivitetty/Updated: 14.09.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.