Tänä vuonna luettu 2 513 741 uutista.
This year 2 513 741 news read.

Jokainen voi vaikuttaa Itämeren kemikaalikuormitukseen omilla arjen valinnoillaan

Kodeissa käytetään paljon sellaisia tuotteita, jotka sisältävät ympäristölle haitallisia aineita ja kemikaaleja. Pakkausten raaka-aineluettelot ovat pitkiä ja hankalia kuluttajan tulkita. 

"Esimerkiksi pesu- ja puhdistusaineista, tekstiilien suoja-aineista, palonestoaineista sekä kosmetiikasta löytyy usein haitallisia kemikaaleja", valvontainsinööri Heli Lindberg listaa. "Varminta on valita ympäristölle ja samalla jätevedenpuhdistamoille ystävällinen tuote, joka on merkitty joko pohjoismaisella Joutsenmerkillä tai EU:n Kukkamerkillä. Kummatkin ovat todiste siitä, että tuotteella on hyväksytyt ympäristömerkintävaatimukset ja tuotteen koko elinkaaressa on huomioitu mm. ilmaston lämpeneminen, vesistöjen rehevöityminen ja ympäristön kemikalisoituminen. Merkin löytää jo monen ihan tavallisen kodin kemikaalin tai tuotteen kyljestä", Lindberg suosittelee.

Vaarallisiksi jätteiksi luokitellaan muun muassa lääkkeet, maalit, lakat ja liuottimet. Niille on olemassa erilliset lajittelu- ja kierrätysohjeet. "Teemme työtä jätevedenpuhdistuksen kehittämiseksi koko ajan, mutta tarvitsemme myös asukkaiden apua. Jokainen voi auttaa ja vaikuttaa harkitsemalla yleisesti kemikaalien ja kosmetiikan käyttötarvetta, lajittelemalla ja kierrättämällä jätteensä oikein sekä valitsemalla ympäristömerkittyjä tuotteita", Lindberg kannustaa.  

Puhdistamoissamme poistetaan tehokkaasti jäteveden sisältämät ravinteet kuten typpi ja fosfori sekä orgaaninen lika-aines. Sen sijaan erilaiset viemäriin kuulumattomat kemialliset, haitalliset aineet hajoavat puhdistamolla vain osittain. Hajoamattomat kemikaalit päätyvät kuormittamaan vesistöä. 

Viemärin pahiksista on kerätty tietoa verkkosivuille www.pytty.fi. Sivustolta saa vinkkejä, miten tehdä ympäristöystävällisiä valintoja kotona, ostoksilla ja remontoidessa.  Pytty-kampanjan mainokset näkyvät pääkaupunkiseudun Finnkinon elokuvateattereissa 15.-30.9. ja kuuluvat Radio City Helsingin ja Iskelmä Uusimaan taajuuksilla 10.-23.9. Lisäksi aihe on esillä sosiaalisessa mediassa.  

Lähde: HSY 


Päivitetty/Updated: 13.09.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.