Tänä vuonna luettu 2 498 681 uutista.
This year 2 498 681 news read.

Terveistäkin tulee potilaita, kun sairauksien määritelmiä venytetään - kanadalaistutkija: kysy lääkäriltäsi, mitä hyötyä ja haittaa hoidosta on, onko vaihtoehtoja?

Sairauksien kriteerien laajentuessa lääkeyhtiöiden markkinat kasvavat.

Alidiagnosoitu sairaus, korkea riski, superlääke, hämmästyttävät tulokset... Tällaisia ovat tyypilliset ilmaukset, kun sairauksien kriteerejä ja niiden hoidon tarvetta halutaan laajentaa, sanoo kanadalainen lääkepolitiikan tutkija Alan Cassels.  - Sairauksien määritelmiä laajennetaan niin, että niihin sopii enemmän ja enemmän terveitä ihmisiä.  Näin terveistäkin ihmisistä tehdään potilaita. Casselsin mukaan taustalla on lääkeyhtiöiden ja terveysbisneksen halu saada lisää asiakkaita.

Suomessa Too Much Medicine -symposiumissa vierailleen Casselsin mukaan rajanveto tarpeellisten ja tarpeettomien hoitojen välillä ei aina ole selkeää. Tutkimusten, hoitojen tai lääkityksen kauppaaminen tarpeettoman suurelle joukolle on hänen mukaansa kuitenkin laajaa ja koskettaa valtavaa ihmismäärää esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen ja korkean kolesterolin hoidossa. Myös esimerkiksi verenpainelääkkeitä syödään hänen mukaansa aivan liikaa.

Jos tarpeettomia hoitoja saataisiin vähennettyä, voitaisiin auttaa paremmin niitä, jotka todella tarvitsevat hoitoa.  Casselsin mielestä potilaiden kannattaisi esittää lääkäreilleen enemmän kysymyksiä tutkimuksista ja hoidoista. - Kysymysten esittäminen lääkärille on ehkä tärkeintä, mitä potilas voi itse tehdä. Lääkärin pitäisi käyttää aikaa vastaamiseen ja arvioimiseen.

Tärkeitä kysymyksiä ovat, mitä oikeastaan hoidetaan, hyödynkö lääkkeen syömisestä ja onko siitä mahdollisesti haittaa. Cassels kehottaa myös kysymään, onko hoidoille vaihtoehtoja. Mitä seuraa, jos en tee mitään?

Lähde: Yle


Päivitetty/Updated: 19.08.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.