Tänä vuonna luettu 2 498 242 uutista.
This year 2 498 242 news read.

Ehdotusta eläinsuojelulaista muutettiin: Jatkuvaa veden saantia edellytetään, koirille tulee pakollinen rekisteröinti

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi, miten se on uudistanut esitystä eläinsuojelulaista.

Uudistuvassa eläinsuojelulaissa halutaan turvata useille eläimille jatkuva mahdollisuus saada juotavaksi vettä, kertoi maa- ja metsätalousministeriö keskiviikkona. Lausuntokierrokselta saadun palautteen perusteella hallitus kertoo linjanneensa, että nisäkkäiden ja lintujen pysyvissä pitopaikoissa on oltava jatkuvasti mahdollisuus juoda vettä. Esityksessä on joitain poikkeuksia pakollisesta vedensaannista, kuten vastasyntyneet ja -kuoriutuneet eläimet sekä poikkeukselliset ja vaikeat sääolosuhteet.

Turkiseläinten osalta jatkuvan vedensaannin vaatimus koskisi siitoseläimiä ja tulisi voimaan yhdeksän vuoden siirtymäajalla. Voimassa olevassa lainsäädännössä vastaava vaatimus koskee jo nykyisin esimerkiksi kanojen, kalkkunoiden ja yli kahden viikon ikäisten sikojen pitopaikkaa. Esityksessä aiotaan kieltää tiineytyshäkkien käyttö lukuun ottamatta 8 päivän jaksoa. Olemassa olevissa sikaloissa kiellolle tulee 15 vuoden siirtymäaika. Porsitushäkkien käyttöä ei kielletä, mutta kannustetaan niistä luopumista.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) piti tärkeänä, ettei lainsäädäntö siirrä lihatuotantoa Suomesta muualle. Hän muistutti suomalaisten lihasikojen hyvinvoinnin olevan parempi kuin monissa muissa maissa. Parsinavetoita ja porsitushäkkejä ei kokonaan kielletty, koska ministeri katsoo täyskiellon aiheuttavan "hyvinvointivuotoa", joka siirtäisi lihantuotantoa pois suomalaisilta tuottajilta ulkomaille. Parsinavetoissa pidettävien lypsylehmien pitää esityksen mukaan päästä jaloittelemaan tai laitumelle 90 päivää vuoden aikana nykyisen 60 päivän sijaan.

Eläinten teurastaminen ilman tainnutusta aiotaan kieltää. Koirien pakollisesta tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä säädetään eläinten tunnistamislainsäädännössä. Tunnistusmerkintärekisterin perustamista koskeva selvitys valmistuu syksyn aikana. Kissojen vastaavat säännökset ovat mahdollisia myöhemmin. Siitä, millä aikataululla koirien rekisteröinti etenee, ei ollut vielä tarkempaa tietoa, kuten ei sen käytännön toteutuksestakaan. Suurin osa koirista on jo nykyisin rekisteröity esimerkiksi Kennelliiton rekisteriin. Eläinten jalostuksen säännöksiä aiotaan tiukentaa nykyisestä. Esimerkiksi jalostettujen koirien hengitysongelmiin aiotaan näin puuttua. Esityksen mukaan eläinten värjäys ja sähköpantojen käyttö kielletään.

Eläinsuojelujärjestöiltä päivitetty lakiehdotus saa kritiikkiä. "Mikäli laki hyväksytään tällaisenaan, sitä ei voi mitenkään kutsua moderniksi eläinsuojelulaiksi. Laki mahdollistaa edelleen tuotantoeläinten pitkäaikaisen paikalleen kytkemisen sekä turkistarhauksen jatkumisen. Nämä ovat vakavia puutteita ja olemme pettyneitä lakiin näiltä osin", kommentoi Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun). Kritiikkiä saa myös nautojen pitäminen parsiin kiinnitettynä jopa yhdeksän kuukautta vuodesta ja se, ettei turkistarhaukselle aseteta rajoitteita.

Lähde: YlePäivitetty/Updated: 15.08.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.