Tänä vuonna luettu 2 212 881 uutista.
This year 2 212 881 news read.

Suomalaiset arastelevat hevosen syömistä - suurin osa hevosista päätyy hautaan, ongelmajätteeseen tai tuhkattaviksi

Hevosen lihaa syödään yhä vähemmän, vaikka Suomessa tuotettu hevosenliha on eettisempi ja ekologisempi vaihtoehto kuin nauta. Hevosista vain alle kolmasosa teurastetaan.

Suomen Hippos ry:n asiantuntijaeläinlääkäri Reija Junkkari kertoo, että osa hevosen omistajista ei halua viedä rakasta lemmikkiään teurastamolle ja osa hevosista ei kelpaa ruuaksi niiden syömien lääkkeiden takia. Loput hevosista tuhkataan, haudataan tai viedään kaatopaikalle. Ruhoista tehdään myös lannoitteita. Junkkari kertoo, että hevonen on lainsäädännössä tuotantoeläin ja sille saa määrättyjen teurasvaroaikojen sisällä käyttää tuotantoeläimille hyväksyttyjä lääkkeitä.

Suomessa hevosenlihan tuotanto on viiden vuoden aikana laskenut noin kolmanneksen. Samalla myös tuonti on laskenut noin neljäkymmentä prosenttia. Hippoksen mukaan Suomessa (siirryt toiseen palveluun) tuotettiin 352 tuhatta kiloa hevosenlihaa vuonna 2017. Suomeen puolestaan tuodaan noin 1,5 miljoonaa kiloa hevosenlihaa ulkomailta. Suurimmat hevosenlihan tuontimaat vuonna 2017 olivat Belgia, Argentiina, Brasilia, Uruguay ja Ranska. Tuontimaissa hevonen on yleensä kasvatettu vain lihantuotantoon, toisin kuin Suomessa, jossa teurastettavat hevoset ovat olleet käytössä esimerkiksi ravureina.

Viskaalin teurastamon myyntipäällikkö ja lihamestari Antti Pirttikoski uskoo, että hevosenlihan menekkiä saataisiin kasvatettua markkinoinnilla ja kertomalla lihan eettisyydestä. Hevosenliha on myös luonnostaan vähärasvaista, ja sisältää paljon rautaa.

- Hevosta ei kasvateta Suomessa lihaksi, vaan kaikki hevoset ovat olleet hyötykäytössä, joten on eettisempää syödä hevosta kuin nautaa. Usein ihmiset myös pelkäävät, että hevoset sisältäisivät antibiootteja, mutta näin ei ole.

Lähde: YLE


Päivitetty/Updated: 02.08.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.