Tänä vuonna luettu 2 249 188 uutista.
This year 2 249 188 news read.

Welcome to the land of free press - Helsingin Sanomat muistuttaa Trumpia ja Putinia lehdistönvapaudesta

Suurvaltojen presidenttien saapumisreitin ulkomainospinnat on täytetty heitä koskevalla uutisoinnilla. 

Otsikoista ilmenee molempien johtajien ongelmallinen suhde lehdistönvapauteen.  Suomen valmistautuessa vastaanottamaan Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia ja Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia Helsingin Sanomat täytti huippukokousvieraiden saapumisreittien ulkomainospinnat lehden uutisotsikoilla presidenttien urien varrelta. Kaikkiaan julisteita on lähes 300.

Helsingin Sanomista poimitut otsikot näyttävät selvästi, kuinka presidentit suhtautuvat mediaan kotimaissaan. Varhaisimmat otsikot ovat vuosituhannen alusta. Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen mukaan kyseessä on teko lehdistönvapauden puolesta.  

"Tämä on kannanotto kriittisen ja laadukkaan journalismin puolesta. Samalla, kun toivotamme huippukokouksen Suomeen tervetulleeksi, muistutamme presidenttejä vapaan lehdistön merkityksestä. Median tarkoitus ei ole toimia presidenttien tai hallitusten sylikoirina", Niemi sanoo. "Haluamme osoittaa tukemme niille kollegoille, jotka joutuvat kamppailemaan päivittäin yhä vaikeammissa olosuhteissa sekä Venäjällä että Yhdysvalloissa. Tavoitteenamme on nostaa lehdistönvapauden merkitys puheenaiheeksi ympäri maailman."

Sekä Venäjän että Yhdysvaltojen presidenttien suhde vapaaseen mediaan on ollut ongelmallinen. Venäjällä itsenäisen median toimintakyky on romahtanut lähes olemattomaksi presidentti Putinin valtakaudella. Toimittajat ilman rajoja -järjestön maailmanlaajuisessa listauksessa Venäjä sijoittui tänä vuonna sijalle 148. Listauksessa on yhteensä 180 maata.

Yhdysvaltojen 45. sija on huomattavasti Venäjää korkeampi, mutta tämäkin sijoitus on kaukana kärjestä. Presidentti Trump tunnetaan median perustehtäviä halveksuvista kannanotoistaan. Toistuvilla kommenteillaan hän on nostattanut kannattajiensa keskuudessa vihaa kriittisiä journalisteja ja uutisorganisaatioita kohtaan. Riippumatonta uutismediaa hän on kuvaillut muun muassa "kansan viholliseksi" ja "oppositiopuolueeksi".

Presidenttien tavatessa Suomessa Helsingin Sanomille tarjoutuu mahdollisuus muistuttaa heitä riippumattoman journalismin merkityksestä demokraattisen kansalaisyhteiskunnan välttämättömänä tukipilarina. "Suomessakin lehdistönvapauden eteen tulee tehdä entistä enemmän töitä", päätoimittaja Kaius Niemi sanoo. Tällä hetkellä Suomi sijoittuu Toimittajat ilman rajoja -järjestön vertailussa neljännelle sijalle.

Lähde: Sanoma Media Finland


Päivitetty/Updated: 15.07.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.