Tänä vuonna luettu 2 498 323 uutista.
This year 2 498 323 news read.

Teollisuus yrittää vähentää muovin käyttöä - kyse on ekologisuudesta, mutta myös mittavista säästöistä

Varsinkin muovia korvaavat kuitupakkaukset ovat tulossa markkinoille.

Kuopiolainen Marjavasu valmistaa ammattikeittiöille erilaisia hillokkeita ja hyytelöitä sekä mehutiivisteitä. Tuotteista suuri osa on tähän asti pakattu paksuihin muovikanistereihin ja -sankoihin.  Nyt pakkauksia on kuitenkin muutettu kaksivuotisen kehitystyön tuloksena. Yritys sai hankkeeseen rahoitusta myös Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.  - Tuotteiden ekologisuus on nykyisin yhä tärkeämpää, ja muovin vähentäminen myös pakkauksissa on siinä isossa osassa, sanoo Marjavasun toimitusjohtaja Esa Vainikainen.

Vainikainen sanoo tavoitteena olevan kevyempi hiilijalanjälki, myös materiaalisäästöt ovat mittavat.  Vainikainen sanoo, että uudella tavalla toimittaessa muovia kuluu enää kymmenen prosenttia kanisteripakkauksen vaatimasta muovimäärästä. - Jos verrataan kymmenen kilon sankoon, meillä menee nyt 40 grammaa muovia, ja sankoon menee 400 grammaa.

- Pakkauksissa käytettävän muovin vähentäminen ja muovin kokonaan korvaaminen yleistyy jatkuvasti, sanoo asiantuntija Elli Kultanen Suomen pakkausyhdistyksestä.  - Paine siihen on kova. Erilaisia ratkaisuja tutkitaan ja kehitetään koko ajan.

Viime aikojen hyvinä esimerkkeinä muovin vähentämistalkoissa asiantuntija Elli Kultanen mainitsee jauhelihapakkaukset, joissa on ohennettu muovia ja luovuttu kokonaan kovamuovista.  - Samat suojaavat ominaisuudet pitää kuitenkin pystyä säilyttämään uusia materiaaleja kehitettäessä, hän muistuttaa. - Muovi on kuitenkin vielä paljon käytetty ja erinomainen pakkausmateriaali.

VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin sanoo, että erilaisiin pakkauksiin kehitetään jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Vaatimuslistalla ovat muun muassa kierrätyskelpoisuus, lajittelu, talteenotto, muokattavuus ja ilman sekä kosteuden kestävyys. Harlin sanoo, että varsinkin kuitupakkaukset ovat ottamassa takaisin sitä asemaa, jotka sillä aiemmin pakkauksissa on ollut. Yhtenä merkittävänä kirittäjänä näissä talkoissa on se, että kertakäyttöinen muovi saatetaan kieltää EU:ssa kokonaan, muistuttaa professori Harlin.

Lähde: Yle 


Päivitetty/Updated: 12.07.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.