Tänä vuonna luettu 2 498 342 uutista.
This year 2 498 343 news read.

25 asteen helle tai 25 asteen pakkanen - vesihuollon asentajat tulevat töihin, jos vedenjakelu tökkii

Pääkaupunkiseudun vesijohtoverkoston kokonaispituus on noin 3000 ja viemäriverkoston 4900 kilometriä. Kun vertaa, että Suomen rajan pituus on 2681 kilometriä, saa hieman käsitystä putkien määrästä.

Verkoston kunnossapito on vaativaa. Maaperä elää lämpötilojen, kosteusolosuhteiden ja liikennerasituksen mukaan; pääkaupunkiseudun erilaisissa rakennus- ja saneeraustöissä sattuu vahinkoja; verkosto myös vanhenee. Putkirikkoja sattuu vuosittain noin 300, välillä isompia ja välillä pienempiä. Suurin osa niistä saadaan korjattua ilman vedenjakelun keskeyttämistä ja osa rikoista viemärisortumia ym. vahinkoja.

Vastaavalla piirimestarilla Markku Ala-Kihniällä tulee kohta 30 vuotta täyteen vesihuollon infrassa työskentelyä ja päivystämistä. Tuossa ajassa on ehtinyt kokea paljon. HSY noudattaa työssään Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla laadittua talousveden toimenpideohjelmaa (Water Safety Plan). Markku haluaakin korostaa sitä, että vaikka putkirikon tai muun häiriön aiheuttama vedenjakelukatkos voi pahimmillaan kestää useita päiviä, vesihuollon työntekijät tekevät parhaansa saadakseen veden tulon normalisoitua mahdollisimman pian - turvallisesti.

- Joskus - onneksi erittäin harvoin - putkirikon yhteydessä talousvesijohtoon pääsee viemärivettä tai muita epäpuhtauksia. Tämä johtaa aina pidempikestoiseen korjaukseen, koska vesijohto pitää desinfioida ja veden puhtaus varmistaa laboratorionäyttein ennen uutta käyttöön ottoa.

Veden laadun takaaminen on tärkeää. Desinfioiva klooraaminen kestää tapauksen luonteesta riippuen oman aikansa ja sen jälkeen otettavan vesinäytteen valmistuminen 18 tuntia. Tänä aikana vettä ei voi käyttää normaalisti. Näissä tapauksissa HSY tekee tiivistä yhteistyötä kunnan terveysviranomaisen kanssa.

- Nämä tilanteet ovat aina ikäviä ja pitkäkestoisia. Tilapäinen vedenjakelu järjestetään kiinteistöjen taloverkkoihin asti, mikäli se on kohtuudella mahdollista. Olen kuitenkin erinäisen perheen nähnyt pakkaavan lapset autoon ja lähtevän evakkoon korjauksen ajaksi. Pienten lasten kanssa ei oikein riitä, että tuomme paikalle vedenjakeluauton, josta voi hakea kantovettä, Markku harmittelee. 

Asukkaat ovat enimmäkseen ymmärtäväisiä vedenjakelun häiriötilanteissa. Positiivisia yllätyksiäkin sattuu. Markku muistaa, kuinka esim. Pukinmäessä putkirikkotyömaalla taloyhtiön hallitus tarjosi ruokaa ja juomaa asentajille.

- Olin käynyt hakemassa korjaustarvikkeita päivystävästä tukusta ja kun palasin työmaalle, asentajia ei näkynyt missään. Ystävällinen rouva tuli kutsumaan minut kerhohuoneelle. Ihmettelin asiaa ja kerroin että meillä on kiire saada kaikille kerrostaloille vesi takaisin. Taloyhtiön hallitus oli talkoilla laittanut meille ruokaa ja hakenut kaupasta vettä keittääkseen meille kahvit. Pääsimme siitä suoraan hommiin, ei tarvinnut lähteä erikseen välipalaa ja juotavaa hakemaan. Olipa hienoa!

Välillä tunteet toki kuumenevat, kun yllättävä vesikatkos aiheuttaa ikäviä tilanteita. - Shampoot tukassa tai esimerkiksi kampaamossa voimakkaat permanenttiaineet asiakkaan hiuksissa, hammaslääkärit, ruokaravintolat jne. Usein kyseiset asiakkaat ovat kuitenkin rauhoituttuaan pyytäneet sanojaan anteeksi. Täytyy vain itse pitää pää kylmänä ja keskittyä mahdollisten vahinkojen sekä vedenjakelun keskeytysajan minimointiin, Markku toteaa.

Markulla kokemusta riittää erilaisista putkirikkotilanteista. Joillakin on ollut isoja liikenteellisiä vaikutuksia. 

- Siitä on jo aikaa, mutta muistan kun esimerkiksi Itäväylän alla halkesi viiden metrin matkalta 400 millinen vesijohto. Jouduimme katkaisemaan aamuliikenteen keskustan suuntaan ja putkirikko aiheutti kaaoksen. Unioninkadulla puolestaan aamuyöllä kiskojen alla tapahtunut putkirikko vaurioitti katurakenteita niin paljon, että raitiovaunuliikenne Kaisaniemen suuntaan oli mahdottomuus. Liikennelaitoksella oli 1,5 tuntia aikaa järjestää korvaava aamuliikenne linja-autoilla Kaisaniemen puiston kautta Rautatientorille. Se onnistui, mutta tiukalle meni.

- Tapahtumia on ollut paljon. Osasta on jäänyt hyvät muistot, joistakin vähemmän mukavat, mutta kuuluu ammatin valintaan, Markku sanoo.

Putkirikot eivät katso kellon- tai vuodenaikaa. Oli kuitenkin lämpötila tai sää mikä tahansa, korjaustöihin pitää lähteä kun hälytys tulee. HSY:llä  on yleensä yksi putkimestari ja 3-4 asentajaa päivystämässä pääkaupunkiseudun kullakin kolmella eri tukikohta-alueella. - Jos hälytys tulee yöllä, niin siinä sitten herää koko perhe samalla, Markku toteaa.

Vesihuollon korjaustyöt ovat 90-prosenttisesti ulkotöitä. - 25 asteen pakkasessa putkikaivantoon on ruuhkaa, se on kaikkein lämpimin paikka. Helteillä siellä puolestaan suorassa auringon paisteessa paahtuu ja on pakko huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Meillä on hyvät työvarusteet, pitää muistaa pukeutua sopivasti eri säätiloihin. Työn digitalisoituminen tuottaa omat haasteensa ulkotöihin. Kovassa pakkasessa tai kaatosateessa laitteet voivat temppuilla. Strategiset kartat ja asiakirjat on hyvä olla saatavilla myös paperisina.

Pelastuslaitos ja poliisi ovat useimmiten ensimmäisinä paikalla, kun vesi tulvii kadulla ja joskus valitettavasti myös kellareissa. Markku kiittääkin yhteistyötä erinomaiseksi. - Joskus poliisin kenttäjohtaja on soittanut ja tarjonnut poliisisaattueesta apua ruuhkiin, jotta pääsemme tilannepaikalle mahdollisimman nopeasti. Pelastuslaitoksen ennakkotyöt puolestaan ovat usein korvaamaton apu oman työmme nopealle käynnistämiselle ja vesivahinkojen torjumiselle.

Markku kuvailee omaa työtään laaja-alaiseksi ja vaihtelevaksi. Työkaverit saavat kehuja. - Meillä on rikas työyhteisö, monta erilaista persoonaa töissä. Monilla on omat työyhteisön vääntämät lempinimet. Tämä on virka-aikainen perhe ja meillä on vahva kaveria ei jätetä -meininki. Tästä haluamme myös pitää kiinni.

Pääkaupunkiseutu kasvaa koko ajan. Tämä edellyttää uuden vesi- ja viemäriverkoston rakentamista ja vanhan saneeraamista. - Meillä on tällä hetkellä sukupolven vaihdos meneillään. Nuoret, uudet työntekijät kehittyvät kovaa vauhtia. Heillä on hyvät valmiudet omaksua uusia digitaalisia työkaluja, mutta vanhemmilla työntekijöillä puolestaan on korvaamatonta, kokemukseen perustuvaa osaamista kenttätyöstä, mikä pitää saada välitettyä uusille. Koulun penkiltä saadaan perusvalmiuksia vesihuollon töihin. Hyvät mentorit ja oma motivaatio sekä kokemus kentältä viimeistelee kasvamisen vesihuollon ammattilaiseksi.

- Työt eivät vesihuollosta lopu, päinvastoin niitä tulee lisää, Markku lopuksi toteaa. 

Onneksi meillä on töissä joukko taitavia ja työlleen omistautuneita asentajia ja putkimestareita. He ovat valmiita päivystysvuoroihin ja lähtemään töihin tarvittaessa vaikka juhannuskokolta tai joulupöydästä, jotta ihmiset saavat vettä hanoistaan ja jäte- sekä hulevedet päätyvät sinne mihin ne kuuluvatkin.

Lähde: HSY


Päivitetty/Updated: 04.07.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.