Tänä vuonna luettu 2 514 085 uutista.
This year 2 514 085 news read.

Tiloilla hankaluuksia palkata kausityöntekijöitä - puutarha-ala toivoo joustavuutta ja vähemmän paperitöitä ulkomaalaisten palkkaamiseen

Vuoden alussa voimaan tulleen kausityölain piti helpottaa ulkomaista kausityötä maataloudessa.

Mutta ainakin puutarhatiloilla tilanne on kääntynyt Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliiton mukaan jopa päinvastaiseksi. - Kausityöntekijöiden saaminen on ollut usealla tilalla hankalaa, sanoo toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.

Tänä vuonna kausityöhön Suomeen alle kolmeksi kuukaudeksi tuleva viisumivapaan maan kansalainen tarvitsee kausityötodistuksen, jonka myöntää Maahanmuuttovirasto Migri. Viisumivelvollisista maista tulevien kausityöntekijöiden hakemukset käsitellään edelleen Suomen edustustoissa. Migri käsittelee kaikki yli kolmen kuukauden pituiset lupahakemukset.

Ilomäen mukaan on ollut havaittavissa, että Migrin kautta ­tulevien kausityöntekijöiden työpaperit ovat työn kannalta hankalammat kuin edustustoista tulevien.  - Kun kausityölupia haettiin alkukeväästä ja -talvesta, jo silloin piti tietää päivälleen, milloin kausityönteko alkaa tilalla. Ei se onnistu. Kun tehdään töitä luonnon kanssa, ei ikinä tiedetä tarkkaan, milloin sato saadaan. Esimerkiksi mansikkatiloilla ollaan tänä vuonna kaksi viikkoa aikaisemmassa.

Maa- ja ­metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio tunnistaa ongelman. Hänen mielestään uudistus ei saisi hankaloittaa kausityöntekijöiden palkkaamista. - Asioinnin pitäisi tapahtua matalalla kynnyksellä.

Ilomäki muistuttaa alan pitkästä perinteestä, jossa paikkakunnalle tulevat kausityöntekijät tekevät töitä useammalle tilalle.  - Ensin ollaan mansikkatilalla ja sitten siirrytään naapuritilalle vadelmia poimimaan. Se on ollut yrittäjien kannalta hyvä, että työvoimaa on ollut paikkakunnalla. Työntekijän kannalta on ollut paremmat mahdollisuudet ansaita, kun on voinut siirtyä työnantajalta toiselle. 

Nyt maahanmuuttoviraston lupaan merkitään työnantaja, joka työntekijän palkkaa. - Jos tilalle tulisi vaikka katovuosi, työntekijä ei saa samalla luvalla siirtyä naapuritilalle, vaan hän joutuu käymään hakuprosessin uudestaan, Ilomäki sanoo.

Lähde: ESS


Päivitetty/Updated: 30.06.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.