Tänä vuonna luettu 2 498 618 uutista.
This year 2 498 618 news read.

Juhannusmyrskyn nimeksi lipsahti Pauliina - näin myrskyt saavat nimensä

Juhannusaattona Suomea riepotellut ja laajoja sähkökatkoja aiheuttanut myrsky on nimetty Pauliinaksi. 

Ilmatieteen laitos valitsee myrskyn nimen suomenkieliseen kalenteriin merkittyjen nimipäivien mukaan. Yleensä päädytään myrskypäivän ensimmäiseksi merkittyyn käyttämättömään nimeen. Se olisi tällä kertaa ollut Paula. Ilmatieteen laitos puntaroikin ensin Paulan ja Pauliinan välillä. - Tässä kävi niin, että joku oli jo kerinnyt käyttää Pauliinaa. Me myötäilimme niin, että otimme sen täälläkin käyttöön, päivystävä meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Ilmatieteen laitoksella arveltiin, että viranomaistiedotuksessa ja mediassa levinneen Pauliinan vaihtaminen Paulaksi olisi aiheuttanut turhan rumban. - Nimi katsotaan tapauskohtaisesti. Pääasia, että käytetään nimiä, joita ei ole aiemmin käytetty, Nina Karusto sanoo.

Jos myrskyn tai rajuilman ennakoidaan selvästi aiheuttavan monenlaista harmia, sille voidaan antaa nimi jo etukäteen. Tavallisesti nimeäminen tapahtuu kuitenkin tapahtumapäivänä, kun vahinkoja nähdään syntyvän. 

Milloin myrsky sitten on niin raju, että se tarvitsee nimen? - Enimmäkseen silloin, jos maa-alueilla tapahtuu merkittäviä vahinkoja tai tuulet ovat olleet oikeasti kovia. Yleensä kova myrsky merellä aiheuttaa myös maa-alueilla tuulivahinkoja, joten läheskään kaikkia matalapainemyrskyjä ei toki nimetä, Nina Karusto sanoo.

Myös rajuilmoja nimetään silloin, kun on ollut voimakkaita ukkosia, joista on tullut paljon vahinkoja. - Sellainen oli esimerkiksi Kiira viime elokuussa, Nina Karusto sanoo.

Myrskystä puhutaan Suomessa silloin, kun kymmenen minuutin keskituuli on vähintään 21 metriä sekunnissa. Maa-alueilla keskituulet eivät kuitenkaan pääse yhtä koviksi kuin merialueilla, ja silloin puhutaan myrskypuuskista. Juuri lyhytkestoiset puuskat aiheuttavat vahinkoja. - Maa-alueilla lyhytkestoisempikin mittaus riittää, Nina Karusto sanoo.

Juhannusaattona Helsinki-Vantaalla mitattiin puuskia, jotka olivat voimakkuudeltaan 21,9 metriä sekunnissa. Merialueilla kovimmat tuulen puuskat puhalsivat Kaskisissa Pohjanmaalla, jossa lukemat olivat 33,5 metriä sekunnissa. Keskituuli Kaskisissa ylsi 27,2 metriin sekunnissa. 

Lähde: Yle


Päivitetty/Updated: 23.06.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.