Tänä vuonna luettu 2 498 557 uutista.
This year 2 498 557 news read.

Katukoirat tutkitaan tautien varalta - ulkomailta tuoduista koirista testataan yksi maailman vaarallisimmista loisista

Venäjän lisäksi koiria tuodaan paljon erityisesti Baltian maista, Romaniasta ja Espanjasta. Evira tutkii eri maista tulleita koiria jotka on tuotu Suomeen alle kuukausi sitten.

Venäjältä tuodaan nykyään eniten koiria Suomeen EU:n ulkopuolisista maista. Venäjältä tuoduista koirista suurin osa tulee Vaalimaan rajatarkastusaseman kautta. Rajalla koirille tehdään rajaeläinlääkärin tarkastus. Myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla tarkastetaan EU:n ulkopuolelta tuotuja koiria.

Rajalla eläimistä tarkastetaan asiakirjat ja mikrosirut. Mikrosiru on koiran pakollinen tunnistusmerkintä. Koiralla pitää myös olla EU:n vaatimusten mukaiset rokotukset. Vesikauhu- eli rabiesrokotus on pakollinen kaikkiin EU-maihin tullessa. 

Maahan saapuvien koirien maahdollisesti aiheuttamasta tautiriskistä ei Eviran mukaan tiedetä vielä tarpeeksi. Evira tekee parhaillaan tutkimusta, johon haastatellaan asiantuntijoita, eläinlääkäreitä ja lisäksi tehdään laboratoriotutkimukset Suomeen tulleista koirista.  - Tutkimukseen voi ilmoittaa kaikenlaisia tuontikoiria jotka on joko lähikuukausina tulossa maahan tai aivan juuri tuotu Suomeen. Taustasta riippumatta kaikki koirat voivat osallistua tutkimukseen, erikoistutkija Heidi Rossow selittää.

Tutkimukseen haetaan yhteensä sata koiraa vapaaehtoisilta, jotka ryhmä valitsee vapaahehtoiseten joukosta. Riskikartoitusta kaivataan esimerkiksi mahdollisista ihmisille vaarallisista bakteereista ja loisista.

Suomalaisia koiranomistajia on syystäkin pidetty tarkkoina ja lääkitsemistä tehokkaana. Suomessa esimerkiksi rabiesta ei ole ollut kohta kolmeen vuosikymmeneen, vuodesta 1991 lähtien. Rossow kertoo, että kaikki tutkimuksessa testattavat taudit ovat ihmiselle vaarallisia ja voivat tarttua ihmisiin.  - Echinococcus multilocularis on mahdollisesti maailman vaarallisin loinen ihmisille. Myös nämä monille antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit MRSA:ta tai ESBL ovat sellaisia, jotka voivat mahdollisesti tarttua muihin ihmisiin.

Euroopassa koirien tautitilanteesta on aikaisemmin kerätty tietoa Norjassa, jossa testattiin rabieksen rokotevasta-aineita koirilla. Norjalaisessa tutkimuksessa selvisi, että jopa puolella ulkomailta tuoduista koirista ei löytynyt tarvittavia rokotevasta-aineita. Suomessa tutkittavien tautien kirjo on laajempi nyt toteutettavassa tutkimuksessa.

Lähde: Yle 


Päivitetty/Updated: 23.06.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.