Tänä vuonna luettu 2 498 451 uutista.
This year 2 498 451 news read.

Uhka perusarvoille on EU:n kohtalonkysymys

Jyrki Kataisen mukaan unionin kannattaa pitää kiinni kansainvälisistä säännöistä, vaikka suurvallat eivät niin tee

Maahanmuutto ja talous ovat kiristäneet EU-maiden välejä, mutta todellinen uhka unionille on yhteisen arvojen rapautuminen, varoitettiin Kultaranta-keskusteluissa maanantaina. Komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen (kok.) mukaan jäsenmaiden pitää kovistella toisiaan nykyistä enemmän, jos esimerkiksi oikeusvaltioperiaatetta loukataan.Katainen muotoili asian siten, että jäsenmailta tarvitaan nyt enemmän "omistajaohjausta". Ongelmamaina hän mainitsi muun muassa Puolan ja Unkarin.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) nosti uhkan perusarvoille omaan luokkaansa. "Jos arvopohja alkaa rapautua niin silloin ollaan todellisissa ongelmissa. Siinä pitää olla äärimmäisen tiukkana", Sipilä sanoi. EU-puhe kääntyi Naantalissa kuitenkin yhä uudelleen ajankohtaiseen maahanmuuttoon, joka on jo heilutellut EU:n johtovaltion Saksan hallitusta. Kataisen mukaan unioni kyllä selviää "tavalla tai toisella", vaikka yhteisymmärrystä ei asiasta löydy.

EU:ssa hakusessa olevan yhteisvastuullisuuden edellytys on Sipilän mukaan se, että kansalaiset kokevat jokaisen jäsenmaan tehneen myös oman osuutensa. "Tämä on se kysymys mitä ihmiset siellä keittiön pöydän ääressä miettivät, että pitääkö meidän auttaa muita, jos he eivät ole valmiita tekemän niitä uudistuksia mitä me täällä aika suurella kivulla koko ajan teemme." Sipilän mukaan myönteinen esimerkki tästä on EU:n uudistamisen puhemieheksi noussut presidentti Emmanuel Macron ja hänen uudistuksensa kotimaassa.

Kataisen mukaan EU on kansainvälisesti vaikeassa tilanteessa, kun sekä Yhdysvaltain että Venäjän presidenteillä on poikkeuksellisesti samanlainen käsitys Euroopasta. "Mitä heikompi ja hajanaisempi Eurooppa, sitä parempi", Katainen kuvaili. Nykytilanteessa EU on jäänyt suurista toimijoista yksin sääntöihin perustuvan maailmanjärjestyksen kannattajana. Siltä tietä ei Euroopan pidä Kataisen mukaan kuitenkaan poiketa. Hän näkee unionin tulevaisuudessakin "pehmeänä suurvaltana", jolla on merkittävää taloudellista ja kauppapoliittista valtaa. "Yhdysvaltain presidentti rakentaa muureja, me rakennamme kauppasopimuksia", Katainen tiivisti.

Hän torjui kaikkien huolien keskellä ajatuksen siitä, että EU jo olisi olemassaoloaan uhkaavassa kriisissä. "Muutaman vuoden päästä EU on merkittävästi integroituneempi kuin mitä se on tällä hetkellä", Katainen ennusti. Käytännönläheisissä asioissa, kuten puolustusyhteistyössä, voidaan EU:ssa yhdentyä eri tahtia, mutta yhtenäisyyden pohjana olevissa perusarvoissa ei Kataisen mukaan voi olla "kahden kerroksen väkeä". 

Lähde: STT


Päivitetty/Updated: 18.06.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.