Tänä vuonna luettu 2 498 345 uutista.
This year 2 498 345 news read.

Työelämän tutkijan huoli uupuneista: Työelämässä on niin kiire, ettei aikaa riitä edes sen selättämiseen

Useilla kymmenillä työpaikoilla työhyvinvointihankkeita vetänyt tutkija Sirpa Syvänen on huolissaan. 

Hänen mukaansa kolmen vuosikymmenen aikana on tapahtunut huima muutos.  - Nykyisin juostaan niin karmealla tohinalla, ettei ole aikaa pysähtyä. Ei joudeta kehittämään oman työyhteisön kanssa keinoja kiireen taltuttamiseksi. Tämä on suuri paradoksi.

Suomalaisen työelämän paineita pitkään tutkinut Sirpa Syvänen maalaa nykymenosta muutenkin tummaa kuvaa. Hänen mukaansa juuri nyt työkuormitus on monen kohdalla liiallista. - Monilla aloilla ihmiset ovat niin piipussa, että kohta laukeaa iso vaihtuvuuden, sairastavuuden tai ennenaikaisen eläköitymisen pommi. Tätä viestiä olen kuullut sekä julkiselta että yksityiseltäkin puolelta.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen ei suostu näkemään kotimaisten työpaikkojen yllä yhtä tummia pilviä kuin työelämätutkija Sirpa Syvänen. Hän pohjaa väitettään työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimpaan työolobarometriin, jossa selviää muun muassa, mitä mieltä suomalaiset ovat väitteestä: "Työpaikallani on liian paljon töitä työntekijöiden määrään nähden".  - Vain 16 prosenttia ihmisistä oli väitteen kanssa täysin samaa mieltä. Etenkin nuorilla kokemukset liian suuresta työmäärästä ovat vähentyneet vuosituhannen alusta.

Vuoden 2016 työolobarometria tarkemmin tutkiessa käy kuitenkin ilmi, että yli puolet suomalaisista kokee työpaikallaan olevan liikaa töitä. Nimittäin 39 prosenttia vastaa työolobarometrissa olevansa väitteen kanssa jokseenkin samaa mieltä.

Ei Matti Apusenkaan tarkoitus ole kaunistella työelämän ongelmia. Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja on erityisen huolissaan etenkin esimiesten jaksamisesta. Hänen mielestään pomot uupuvat, sillä heille kaadetaan jatkuvasti lisää töitä. - Esimiehistä on tullut ongelmien kaatopaikkoja. Heille kannetaan työ- ja yksityisasioita, joihin heillä ei ole mahdollisuutta puuttua. Pomon työpöydästä on muodostunut jonkinlainen terapiadeski, ja sitähän se ei saisi olla.

Esimiehet saavat myös työelämätutkija Sirpa Syväsen sympatiat. Juuri pomoilta hän on kuullut raastavia tarinoita työn uuvuttavuudesta. Ja Syväsen syyttävä sormi osoittaa älylaitteita. - Työtä tehdään nykyisin kaikkialla. Työmatkoilla linja-autossa, lomilla ja öisinkin vilkuillaan työsähköposteja. Työstä on tullut rajatonta.

Työn ja vapaa-ajan rajat ovat hälventyneet myös työelämän tutkijalta.  - Työn hiipimisessä vapaa-ajalle piilee suuri kuormittumisen uhka. Ei ihmistä ole luotu olemaan läsnä työlleen koko ajan. Erittäin epäsäännölliset työajat lyövät korville sekä työhyvinvointia että työn tuottavuutta. Tästä muistuttaa työelämän tutkija Sirpa Syvänen. Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen ei voisi olla tässä asiassa enempää samaa mieltä. Hän vastuuttaa asiassa kaikkia suomalaisia.  - Jokaisen tulee itse pitää huoli siitä, että elää myös omaa elämäänsä. 

Lähde: Yle


Päivitetty/Updated: 18.06.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.