Tänä vuonna luettu 1 756 142 uutista.
This year 1 756 142 news read.

Turun puukkoiskun selvitysryhmä suosittelee turvapaikkakäsittelyn nopeuttamista

Turun puukkoiskua selvittäneen tutkintaryhmän mukaan radikalisoitumista ehkäisevä työ on Suomessa aliresursoitua ja hajanaisesti järjestettyä. Ryhmä antoi torstaina yhdeksän suositusta turvallisuuden parantamiseksi.

Ryhmä suosittelee muun muassa turvapaikkapäätösten ja niistä tehtyjen valitusten käsittelyn nopeuttamista. Nyt keskimääräinen kokonaiskäsittelyaika on 1,5 vuotta. Ryhmän mukaan käsittelyä pitäisi kiirehtiä, jos hakijan katsotaan olevan turvallisuusuhka. "Nopeasti saatu kielteinen päätös on hakijalle usein parempi kuin pitkään kestävä epäselvä tilanne. Odottelun aikana sopeutuminen ja kotoutuminen vaikeutuvat, jolloin syntyy ääri-islamistisen radikalisoitumisen vaara."

Ryhmän mukaan pitäisi myös pyrkiä kitkemään tilanteita, joissa tulija esiintyy väärällä nimellä ja iällä. Nyt todellista nuorempana esiintyminen on varsin yleistä. Myös Turun puukottaja esiintyi Suomessa väärällä nimellä ja todellista nuorempana. Tutkintaryhmän johtaja Kai Valonen sanoi selvityksen luovutustilaisuudessa, että valheessa eläminen on ihmiselle kuormittavaa. "Omanarvontuntonsa ja elämänsä suunnan menettäneet henkilöt ovat määrätietoisen ja taitavasti toteutetun väkivaltaisen ääri-islamistisen värväyksen ja aivopesun tavoiteltuja kohteita", ryhmä sanoo.

Ryhmä toivoo myös neuvontapalvelun perustamista. Palvelussa muun muassa turvapaikanhakijoiden lähipiiri voisi kertoa huolensa ja kysyä neuvoa matalalla kynnyksellä. "Jos henkilö radikalisoituu yksinään kotona, vastaanottokeskuksessa tai kaverinsa luona, sitä ei huomaa juuri kukaan muu kuin lähipiiri", Valonen totesi. Selvityksen luovutustilaisuudessa todettiin, ettei kaikkia riskejä ole mahdollista kitkeä. Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan avoimessa yhteiskunnassa voi tapahtua mitä vain, mutta riskien todennäköisyyttä voidaan pienentää. 

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa perjantaina tuomion Turun puukkoiskusta. Torstaina julkaistu selvitys ei liity oikeudenkäyntiin, vaan sen tavoitteena on yleisesti estää vastaavia tekoja ja minimoida niiden vahinkoja. Turun puukkoiskussa viime vuoden elokuussa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui kahdeksan.

Lähde: STT 


Päivitetty/Updated: 14.06.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.