Tänä vuonna luettu 2 248 808 uutista.
This year 2 248 808 news read.

Järjestöt vaativat Suomelta toimia Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi

Nicaraguan huonontuneesta ihmisoikeustilanteesta huolestuneet suomalaiset järjestöt luovuttivat tänään ulkoministeri Timo Soinille osoitetun vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea ottamaan aktiivisesti kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

Presidentti Daniel Ortegan ja hänen puolisonsa, varapresidentti Rosario Murillon autoritaarista hallintoa vastustavissa mielenosoituksissa on tapettu ainakin 127 mielenosoittajaa ja loukkaantunut vähintään 1 200. Kuolleiden ja pahoinpideltyjen joukossa on useita opiskelijoita sekä tilanteesta raportoivia toimittajia.  Amerikan valtioiden ihmisoikeustoimikunnan (CIDH) delegaatio keräsi toukokuussa viidessä päivässä yli 3 000 ilmoitusta ihmisoikeusloukkauksista.

Toimikunnan mukaan Nicaraguan hallitus on ottanut käyttöön uudenlaisia vainoamisen keinoja, kuten massiivisia mielivaltaisia pidätyksiä, joiden yhteydessä on käytetty julmia ja halventavia toimia sekä laittomia teloituksia. Myös Amnesty International on tehnyt samoja löytöjä. Nicaragualaisten opiskelijoiden edustajat ovat kertoneet, että poliisia lähellä olevat ampujat tekeytyvät siviilivaatteissa huomaamattomiksi ja jahtaavat opiskelijoita ja muita mielenilmauksiin osallistuneita. Opiskelijat piileskelevät yliopistolla, koska heidän on vaarallista liikkua kaduilla.

"Ortega on vuodesta 2007 hallinnut Nicaraguaa elinkeinoelämän eliitin ja katolisen kirkon tuella. Yksityisyrittäjien järjestö COSEP on pysynyt hiljaa, mutta katoliset piispat ovat vaatineet avoimesti Ortegan eroa, uusia vaaleja ja ihmisoikeuksien kunnioittamista. Monet heistä ovat saaneet tappouhkauksia. Nicaraguaan on tulossa poliittisen ja taloudellisen kriisin lisäksi myös humanitaarinen kriisi. Kansainvälisen yhteisön tukea tarvitaan niiden kaikkien ratkaisemisessa", sanoo Kepan asiantuntija Outi Hakkarainen. Useat kansalaisjärjestöt ovat vedonneet kansainväliseen yhteisöön väkivaltaisuuksien lopettamiseksi sekä ihmisten kokoontumis- ja sananvapauden kunnioittamiseksi.

Ulkoministeri Soinille osoitetussa vetoomuksessa vaaditaan Suomea ottamaan aktiivisesti kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi välittömästi ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Järjestöt vaativat, että Suomen tulee osana Euroopan unionia ja kansainvälistä yhteisöä varmistaa, että YK:n ihmisoikeuskomissaari pääsee Nicaraguaan selvittämään tapahtumien kulkua ja ennaltaehkäisemään uusia ihmisoikeusrikkomuksia.  Nicaragua oli Suomen kehitysyhteistyön pääkumppanimaa yli 30 vuoden ajan ja useilla suomalaisilla kansalaisjärjestöillä on edelleen maassa kehitysyhteistyöhankkeita ja kumppaneita. 

Lähde: Kepa ry


Päivitetty/Updated: 13.06.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.