Tänä vuonna luettu 2 212 931 uutista.
This year 2 212 931 news read.

Etelä-Afrikan pahin kuivuus sataan vuoteen pakottaa säästämään vettä

Kapkaupunki Etelä-Afrikan Länsi-Kapin provinssissa kärsii tällä hetkellä pahimmasta kuivuudesta sataan vuoteen.

Vuonna 2015 alkanut kuivuus johtuu odotettua pienemmistä talvikauden sademääristä. Kapkaupungissa vallitsee välimerellinen ilmasto, mikä tarkoittaa kuivia kesiä ja talvisateita. Viimeisen kolmen vuoden aikana Länsi-Kapin kuuteen suureen patoon ei ole satanut riittävästi vettä kaupungin 4,3 miljoonan asukkaan kasvaneen vedentarpeen täyttämiseksi. Loppuvuonna 2016 kaupunki alkoi asettaa yrityksille ja kotitalouksille eri tasoisia vedenkäyttörajoituksia.

Esimerkiksi tason 3 rajoitus sallii kotitalouksien käyttää enintään 15 000 litraa vettä kuukaudessa ja tason 5 rajoitus 10 000 litraa kuukaudessa kotitaloutta kohti. Tällä hetkellä voimassa on tason 6B rajoitus eli 6 000 litraa vettä kuukaudessa kotitaloutta kohti, mikä on vain 50 litraa henkilöä kohti päivässä. Rajoitusten ja lähestyvän DAY ZEROn (päivä, jona vesihanat joudutaan sulkemaan kokonaan) uhan vuoksi kotitalouksien oli muutettava toimintatapojaan ja vähennettävä vedenkulutustaan. Kouluja, sairaaloita ja valtion laitoksia kehotettiin etsimään erilaisia tapoja vähentää vedenkulutusta ja kierrättää ja käyttää vettä uudelleen.

Paikallinen Sunningdalen koulu laati suunnitelman, jonka tavoitteena oli vedenkulutuksen vähentäminen ja omavaraisuus veden suhteen. Suunnitelmaan sisältyi sadeveden keräyssäiliöiden ja harmaaveden kierrätysjärjestelmän asentaminen sekä porakaivon poraaminen. Sadeveden keräyssäiliöihin oli tarkoitus kerätä sadevettä, kun tai jos vettä sataisi. Harmaaveden kierrätysjärjestelmä keräisi kaiken koulussa käytetyn harmaaveden, ja porakaivosta saataisiin pohjavettä. Näillä kolmella hankkeella taattaisiin koulun vedensaanti. Hankkeisiin kuitenkin tarvittiin rahaa.

UPM Raflatacin Etelä-Afrikan aluemyyntijohtaja Trevor Isaacs sai tietää ongelmasta, kun koulu pyysi yhteisöä auttamaan kestävän vedensaannin varmistamisessa koulun tuhannelle oppilaalle. "Tuntui musertavalta ajatella DAY ZEROa, ja ettei koulun oppilailla olisi vettä juotavaksi tai hygieniasta huolehtimiseen. Odottamattoman kuivuuden vuoksi vesijohtoverkon kehittämiseen ei ollut varoja", hän sanoo.

UPM Raflatacin vastuullisuusasioista vastaava Noora Markkanen jatkaa: "Vierailullani Kapkaupunkiin viime syksynä vesikriisi ja sen vaikutukset näkyivät kaikkialla. Näin sen itse hotellivieraana, ja kaikissa yrityksissä, joissa kävimme, puhuttiin siitä." UPM Raflatacin tuen ja muiden lahjoitusten avulla sadeveden keräyssäiliöt ja harmaan jäteveden kierrätysjärjestelmä on nyt saatu käyttöön. Koulun tuhat oppilasta ja 80 henkilökunnan jäsentä käyttivät aiemmin 80 000 - 120 000 litraa kunnallista vesijohtovettä kuukaudessa. Helmikuussa 2018 käyttöön otetun harmaan jäteveden kierrätysjärjestelmän ansiosta kulutus väheni 18 000 litraan. Harmaan jäteveden kierrätysjärjestelmän ja sadeveden keräyssäiliöiden ansiosta koulun arvioidaan seuraavien kuukausien aikana tarvitsevan vain 9 000 litraa kunnallista vesijohtovettä juomavedeksi. Näin vettä säästyy 88 % ja arvokkaiden vesiresurssien rasitus vähenee. 

Lähde: UPM


Päivitetty/Updated: 08.06.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.