Tänä vuonna luettu 2 254 596 uutista.
This year 2 254 596 news read.

Vesi kiinnosti EU-vieraita - meillä liikaa, toisaalla liian vähän

Suomessa vierailleen teemaryhmän aiheena on vesien ja maaperän kestävä hoito.

Kun maatalousväki Euroopan ääriltä kohtaa, ihmettelyn aiheeksi voi nousta esimerkiksi vesi. Näin kävi, kun Euroopan maaseutuverkoston teemaryhmä kokoontui tiistaina ja keskiviikkona Suomessa.  "Italialainen vieras harmitteli, että heillä lantaa tai muuta orgaanista ainesta on käytettävissä hyvin vähän. Ehdotin, että biomassaa lisättäisiin maaperään kerääjäkasvien avulla", vierailua isännöinyt Eija Hagelberg kertoo. "Kävi ilmi, ettei se ole mahdollista. Kuivuus on iso ongelma, eikä ole järkevää käyttää viimeisiä vesitippoja kerääjäkasville."

Suomessa taas pulmana on liika vesi. "Kerroimme, miten varsinkin viime syksy ja talvi olivat vaikeita eikä vesi meinannut mahtua minnekään."  Ilmastonmuutos korostaa Euroopan alueiden eroja entisestään. Kuumuus ja kuivuus hiipivät Etelä-Euroopasta kohti maanosan keskiosia, ja Suomeen luvataan rankkasateita ja äärioloja. Suomessa vierailleen teemaryhmän aiheena on vesien ja maaperän kestävä hoito. Mukana oli muun muassa virkamiehiä ja neuvojia. Edustettuina olivat esimerkiksi Italia, Puola, Luxemburg, Ruotsi, Hollanti, Unkari, Britannia ja Kreikka.

Kokouksen ja seminaarin lisäksi vieraat pääsivät käymään Timo Lehtisen Rekottilan tilalla Paimiossa sekä Peppi ja Marko Laineen Mikkolan tilalla Salossa. Molemmat tilat ovat mukana paikallisessa savimaiden rakennetta miettivässä Samara-ryhmässä sekä asiantuntijoina Järki Pelto -hankkeessa. "Kummatkin ovat isoja tavanomaisia tiloja, jotka tekevät asioita tehokkaasti ja kestävällä tavalla", Hagelberg summaa.

Maan kasvukunnon hoito on nousemassa isoksi asiaksi koko Euroopassa, vierailulla todettiin. Esimerkiksi tilakokojen kasvu ja siihen liittyvä vuokramaan yhä suurempi osuus puhuttivat. "Miten investoinnit vuokrapelloille, esimerkiksi säätösalaojituksen rakentaminen, onnistuvat?" Teemaryhmä tarjoaa ajatuksiaan EU:n seuraavan maaseutuohjelmakauden suunnittelun avuksi.

Lähde: MT


Päivitetty/Updated: 20.05.2018

Yhteistyökumppaneita

Twitter

Yhteistyökumppaneita

Tietoa Vastuullisuusuutisista

Vastuullisuusuutiset.fi on SoMe-kanava vastuullisille yrityksille ja organisaatioille.

Vastuullisuusuutiset.fi-portaalissa julkaistaan kotimaisia ja kansainvälisiä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen uutisia päivittäin – 7 päivänä viikossa vuoden jokaisena päivänä kello 10.00 ja 17.30. Viikottain julkaisemme myös yhteistyökumppaneidemme parhaat käytännöt lukijoillemme.

Kello 10 ilmestyvän Vastuullisuusuutiset.fi-uutiskirjeen voi tilata kuka tahansa. Vastuullisuusuutiset.fi-uutisten toimituksesta vastaavat Crnet Oy ja CRnet Verkosto. Teknisestä toteutuksesta vastaa Metael Oy. Vastuullisuusuutiset.fi vastaava päätoimittaja on TkT Tuula Pohjola.

Lisää tietoa Vastuullisuusuutiset.fi-yhteistyöstä

About Us

Vastuullisuusuutiset.fi (CSR News) is a social media channel for responsible businesses and organizations.

Vastuullisuusuutiset.fi publishes national and international news about corporate social responsibility (CSR) and sustainable development - every day of the year at 10.00 and 17.30. We also publish weekly best practice news from our partner organizations.

Anyone can subscribe to the Vastuullisuusuutiset.fi- morning newsletter free of charge. The news are assembled by CRnet Oy and CRnet Network. The technical execution is provided by Metael Oy. The Editor in Chief is D.Sc.(Tech.) Tuula Pohjola.